Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.02.2023 08:25

Na južných svahoch Chopku v sobotu opäť odštartujú krňačkové preteky


Ilustračná snímka.


Po dvojročnej pauze sa na južných svahoch lyžiarskeho strediska Jasná v Nízkych Tatrách uskutočnia v sobotu (25. 2.) tradičné preteky na krňačkách.


V poradí 4. ročník o Veľkú cenu Jasnej bude venovaný memoriálu Vlada Dekréta, ktorý bol významným reprezentantom Horehronia i Slovenska na medzinárodných pretekoch v tejto netradičnej športovej disciplíne. Informovala o tom Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie s tým, že podujatie odštartuje už v piatok (24. 2.) otvárací ceremoniál na breznianskom námestí.

"Krňačkové preteky sú skvelým mixom tradícií, zimného športu a zábavy. Sme radi, že môžeme byť súčasťou, pretože nielen alpské lyžovanie, freeride či bežky, ale aj historické sane a tradície boli a sú v Jasnej doma. Obdivujem všetkých, ktorí také sane dokážu ovládať, a dokonca na nich pretekať, je to umenie aj adrenalín v jednom," konštatoval riaditeľ lyžiarskeho strediska Jasná Nízke Tatry Jiří Trumpeš.

Súťažiť sa bude v troch kategóriách - muži, ženy a zmiešané tímy s jazdou na klasických nepodkutých dvojkrniach. Švajčiarska posádka privezie najväčšie krnohy na svete, ktoré majú dĺžku 6,40 a šírku 2,48 metra, výšku rohov 2,80 metra a vážia 520 kilogramov. Návštevníci sa budú môcť s nimi odfotiť.

"Veríme, že vďaka podujatiu prilákame návštevníkov aj zo zahraničia, ktorí v regióne strávia predĺžený víkend. Využijú ubytovacie, stravovacie i doplnkové služby cestovného ruchu, čím spoznajú a okúsia nielen kultúrne a prírodné bohatstvo našej destinácie, ale tiež kvalitu poskytovaných služieb," reagovala výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková.

Atmosféru podujatia obohatí dobré jedlo, ľudová hudba, kroje či viaceré sprievodné aktivity. Na preteky, ako aj z nich sa držitelia regionálnej karty Horehronie Card môžu dopraviť bezplatne Horehronským skibusom, ktorý bude jazdiť z Brezna cez Pohanské, Bystriansku dolinu až do Krupovej.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2018
Bubny za sprievodu snežných psov pod Chopkom
Prvé snehové vločky dávno padli, lanovky i ratraky sú v plnom nasadení a pod Chopkom sa chystá netradičná oslava najmladšej a najstaršej lanovky.
viac
02.08.2021
Na Horehroní chystajú historické preteky na cyklodrezinách a bude aj vínna cesta
Horehronie ponúka počas tohto leta viaceré atrakcie pre návštevníkov a nebude tomu inak ani v závere tohto týždňa. Už v piatok (6. 8.) o 10.00 h odštartujú v Hronci historicky prvé preteky na horehronských cyklodrezinách.
viac
13.12.2022
Na Horehroní chystajú vo februári medzinárodné krňačkové preteky
Tradičné medzinárodné krňačkové preteky každoročne prilákajú na Horehronie množstvo domácich i zahraničných pretekárov a návštevníkov. V tejto zimnej sezóne sa majú uskutočniť 24. a 25. februára budúceho roka. Informovala o tom Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.
viac
25.02.2023
Krňačkové preteky v Jasnej otvoril včera ceremoniál na námestí v Brezne
Medzinárodné krňačkové preteky, ktoré na južných svahoch lyžiarskeho strediska Jasná Nízke Tatry odštartujú dnes, otvoril včera slávnostný ceremoniál. Okrem povzbudivých slov sa pretekári a diváci môžu tešiť na rôzne súťaže späté priamo s tradíciami a využitím krňačiek pri práci našich predkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %