Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.08.2019 04:05

Na Kamennom mlyne pribudne vyhliadková veža


Projekt rozhľadne v Kamennom mlyne vypracuje štúdio, ktoré stojí aj za projektom 20,4 metra vysokej Rozhľadne Alexandra Filípka na Veľkej Homoli pri Modre. Foto: zdroj Alexander Pravda, archinfo.sk


Kamenný mlyn bude bohatší o ďalšiu atrakciu. K náučnému chodníku, ktorý mestská samospráva inštalovala v minulom roku, pribudne vyhliadková veža na pozorovanie vtáctva a prírodného zázemia Chráneného areálu Trnavských rybníkov. Realizačný projekt má byť do jesene hotový.


Príroda a vtáctvo Chráneného areálu Trnavských rybníkov bude možné pozorovať z veže ďalekohľadom.

Chránený areál Trnavské rybníky s plochou vyše 38 hektárov na rozhraní katastrálnych území Trnavy a Hrnčiaroviec nad Parnou je významným typom vodného a močiarneho biotopu so zachovanými zvyškami vzácneho lužného lesa, rôznorodým rastlinstvom a druhovou pestrosťou fauny. Vyskytuje sa tam až stopäťdesiat chránených a vzácnych druhov vtákov, napríklad chochlačka sivá, chochlačka vrkočatá, sokol sťahovavý, strakoš červenohlavý, chriašť bodkovaný a iné. Z rozhľadne vo výške približne dvadsať až dvadsaťpäť metrov nad korunami stromov budú môcť návštevníci ohľaduplne, bez vyrušovania, pozorovať hniezdiace vtáctvo ďalekohľadom.

„Naším zámerom je nielen umožniť návštevníkom Kamenného mlyna nevšedné zážitky z pozorovania prírody a života vzácnych druhov vtákov, ale zvýšiť aj ich povedomie o trnavskom vtáčom území. Pod vežou preto umiestnime informačnú tabuľu, ktorú chceme pripraviť v spolupráci s odborníkmi z Trnavskej univerzity. Chránený reál Trnavské rybníky je pre naše odprírodnené mesto unikátom, ktorý musíme a chceme chrániť,“ povedala Jarmila Garaiová z referátu ekológie odboru územného rozvoja a koncepcií Mestského úradu v Trnave.

Veža bude umiestnená na pomedzí lužného lesíka a rybníka. Jej projekt má vypracovať štúdio, ktoré stojí aj za projektom 20,4 metra vysokej Rozhľadne Alexandra Filípka na Veľkej Homoli pri Modre. Základovú konštrukciu by mala tvoriť vodná šachta, ktorá sa nachádza v jednom zo zanesených rybníkov rybničnej sústavy, preto bude súčasťou projektu aj jej statický posudok.

 

Autor: (MsÚ Modra)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2016
Na trnavské kúpalisko budú mať seniori vstup zadarmo
Seniori bezplatne a deti do šesť rokov za nižšiu sumu ako vlani budú mať vstup túto letnú sezónu na kúpalisko v Kamennom mlyne v Trnave.
viac
04.11.2020
Mesto vysadilo v Horskom parku tisíce nových sadeníc
Hlavné mesto Bratislava vysadilo uplynulý víkend v Horskom parku tisíce nových sadeníc. Počas novembra by mali pribudnúť aj ďalšie stromy.
viac
20.11.2020
Pri veternom mlyne vybudovalo mesto rozhľadňu
Mesto Holíč v rámci cezhraničného projektu VISIO, ktorý je podporený z programu INTERREG V-A Slovensko – Rakúsko 2014 - 2020 a spolufinancovaný z fondu ERDF, zo štátneho rozpočtu SR a vlastných zdrojov mesta Holíč, vybudovalo neďaleko veterného mlyna novú rozhľadňu.
viac
05.10.2023
Golfový areál v Kamennom mlyne sa stane dejiskom Októberfestu
Trnavský golfový areál v Kamennom mlyne sa stane dejiskom premiérového ročníka podujatia Októberfest na golfe. Podujatie inšpirované originálom z nemeckého Mníchova sa uskutoční od 6. do 7. októbra v čase od 12.00 do 19.00 h, informovala za organizátorov Daniela Novotná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %