Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.04.2016 03:00

Na kanalizáciu v Čereňanoch a Oslanoch dostanú vodári peniaze z EÚ


(int)


Vybudovania kanalizačnej siete by sa mali v blízkom období dočkať Čereňany a Oslany v okrese Prievidza.


Na odkanalizovanie dvojice hornonitrianskych obcí dostane investor projektu, ktorým je Stredoslovenská vodárenská spoločnosť (StVS), a.s., Banská Bystrica, nenávratný finančný príspevok (NFP) z fondov Európskej únie. TASR o tom informoval starosta Čerenian Ján Mokrý.       

Zdroje na odkanalizovanie obcí schválilo vodárenskej spoločnosti Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia. Výška NFP predstavuje najviac 11.650.702,97 eura, celkové oprávnené výdavky projektu 12.945.225,92 eura. Jeho spolufinancovanie má byť zabezpečené zo štátneho rozpočtu       

Dodávateľa prác vyberá StVS už cez verejnú súťaž, pričom predmetom zákazky je odkanalizovanie Čerenian a Oslian a vybudovanie čistiarní odpadových vôd (ČOV) v oboch obciach. V Čereňanoch je väčšina obecnej kanalizácie už vybudovaná. Vodári tam preto plánujú v rámci prvej etapy popri vybudovaní ČOV odvedenie splaškových vôd z najviac osídlenej časti obce, ktorá sa nachádza pod štátnou komunikáciou do Prievidze, druhá etapa počíta s dobudovaním kanalizácie v zostávajúcej časti sídla. Stavba v Oslanoch rieši odkanalizovanie obce a vybudovanie čistiacej stanice.       

Náklady na realizáciu investície odhadla vodárenská spoločnosť na 12 884 012  eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Svoje ponuky mohli záujemcovia o zákazku predkladať do 30. decembra 2015. Kritériom pre výber víťaza súťaže je najnižšia cena.       

Zmluvy o budúcich zmluvách, ktoré riešia budúce napojenie domácností na kanalizáciu, podpísalo v Čereňanoch podľa Mokrého 92 % obyvateľov. Ako skonštatoval, realizácia investície jednoznačne zlepší kvalitu života v oboch obciach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2020
Vláda schválila refundáciu nákladov
Vláda SR vo štvrtok na svojom rokovaní schválila materiál vo vzťahu k refundácii nákladov, ktoré vynaložili mestá a obce v súvislosti s celoplošným testovaním.
viac
21.12.2020
Pezinok bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur
Mesto Pezinok bude v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur. Bežný a kapitálový rozpočet je schodkový, preto sa na dofinancovanie použijú prostriedky z rezervného fondu. Mestský rozpočet schválili pezinskí poslanci na svojom decembrovom zasadnutí.
viac
04.01.2021
Obec Veselé vypísala VO na dobudovanie kanalizácie
Obec Veselé v okrese Piešťany zverejnila verejnú súťaž s názvom Borovce, Rakovice, Veselé, Dubovany – dobudovanie verejnej kanalizácie, Veselé – rekonštrukcia a dostavba obecnej čističky odpadových vôd (ČOV). Vyplýva to zo zverejnených údajov vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
23.06.2021
Obce sa sťažujú, že z dotácie Envirofondu nemôžu vyplácať dodávateľov
Viaceré obce, ktoré minulý rok získali z Environmentálneho fondu dotáciu na dobudovanie čistiarne odpadových vôd (ČOV), vodovod či kanalizáciu, sa sťažujú na prístup Environmentálneho fondu, ktorý im podľa nich neumožňuje priebežne vyplácať faktúry dodávateľom za vykonané práce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %