Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
27.04.2021 11:25

Na klinickej štúdii na protilátky sa za prvý týždeň zúčastnilo 6300 ľudí


Ilustračná snímka: (tasr).


Na bezplatnom testovaní na prítomnosť protilátok voči vírusu SARS-CoV-2 sa počas prvého týždňa klinickej štúdie Prevcoveast zúčastnilo viac ako 6300 ľudí.


Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) Košice o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že protilátky zaznamenali u štvrtiny z nich.

„Viac ako 25 percent osôb vykazovalo protilátky detegujúce prekonanie ochorenia a približne 73 percent osôb nemalo detegované žiadne protilátky,” spresnila prodekanka LF UPJŠ, prednostka ústavu epidemiológie a zodpovedná riešiteľka projektu Monika Halánová. Približne u jedného percenta zúčastnených potvrdili protilátky triedy IgM poukazujúce na akútnu fázu ochorenia. Tým odporučili navštíviť najbližšie odberné miesto na antigénové testy alebo objednať sa na PCR testy.

S realizáciou štúdie začali v pondelok 19. apríla. Cieľom je zistiť prítomnosť jednotlivých tried cirkulujúcich protilátok u obyvateľov Košíc a jeho okolia, pričom výsledky okrem iného umožnia definovať rizikové skupiny obyvateľstva a naznačia ďalší vývoj pandémie nového koronavírusu. „Výsledky pomôžu odhaliť skutočný stav premorenosti v populácii obyvateľov východného Slovenska, to znamená, koľko ľudí už ochorenie prekonalo, či už s klinickými príznakmi a potvrdeným ochorením, alebo s asymptomatickým priebehom,” vysvetlila s tým, že štúdia zároveň umožní ozrejmiť epidemiologické súvislosti, keďže súčasne s detekciou protilátok získavajú aj ďalšie epidemiologické údaje. „Zistíme, u ktorých skupín obyvateľov sa ochorenie vyskytovalo častejšie, a na základe výsledkov budeme následne lepšie predpovedať modely šírenia, odporúčať postupy pre vhodné ochranné opatrenia, ale tiež vytvoriť odporučenia na prispôsobenie zdravotnej starostlivosti,“ dodala Halánová.

Dobrovoľné testovanie zastrešuje LF UPJŠ v priestoroch magistrátu, naplánované je do piatka (30. 4.). Zúčastniť sa na ňom môžu všetci dospelí a deti od 12 rokov, ktorí doteraz neboli očkovaní žiadnou vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Počet testov je limitovaný na 10 000.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2020
Mestá sú pripravené konať. Potrebujú pokyny od štátu
Únia miest Slovenska verí, že vláda má pripravené kompletné dokumenty a efektívnu metodiku na zabezpečenie plošného testovania obyvateľov Slovenska. Mestá sú pripravené urobiť všetko, čo je v ich silách, aby dopomohli koordinovanej a efektívnej realizácii tohto projektu.
viac
09.02.2021
Miera obáv z pandémie stúpa, homeoffice využíva menej ľudí
Pocit ohrozenia novým koronavírusom sa blíži k maximám zo začiatku pandémie. Počet ľudí, ktorí úplne obmedzili svoje kontakty, je o štvrtinu vyšší ako v čase jesenného celoplošného testovania.
viac
15.02.2021
KSK pripravuje vytvorenie veľkokapacitných očkovacích centier
Košický samosprávny kraj (KSK) pripravuje vytvorenie veľkokapacitných očkovacích centier pre plošné očkovanie obyvateľov kraja proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková s tým, že poverenie dostali z Ministerstva zdravotníctva SR.
viac
19.04.2021
Do bezplatného testovania na protilátky sa môže zapojiť 10.000 ľudí
Na prítomnosť protilátok voči vírusu SARS-CoV-2 sa bude môcť dať v Košiciach bezplatne otestovať 10 000 ľudí. Testovanie v priestoroch magistrátu sa začne v pondelok (19. 4.) a potrvá dva týždne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %