Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
05.12.2022 09:30

Na komunitnú záhradu si Trnavčania môžu nájsť miesto aj sami


Snímka zdroj: (Mesto Trnava).


Najnovšia komunitná záhrada v Trnave je inštalovaná na Ulici Vladimíra Clementisa. Môžu ju využívať obyvatelia okolitých obytných blokov, ktorí majú záujem dopestovať v mestskom prostredí kvety či zeleninu.


Mesto projekt realizovalo v tomto lete a osadilo doň nielen vyvýšené záhony, ale aj sedenie pod stromami a priestor oplotilo. Podľa primátora Petra Bročku nemusia Trnavčania so záujmom o podobné využitie verejného priestoru čakať iba na iniciatívu mesta.

Obyvatelia sami podľa primátora vo svojom okolí dokážu vyhodnotiť, ktoré z priestranstiev by sa dali využiť na takýto účel. "Ak má niekto záujem pracovať s verejným priestorom pred svojím vchodom alebo bytovkou, ideálne je obrátiť sa na mestský úrad a predniesť svoju predstavu," povedal Bročka. Odborní pracovníci môžu dať predstavám konkrétny rámec.

Ako príklad uviedol obyvateľa pri Spojnej ulici, kde je pri materskej škole zelený priestor. "Záujemca nám povedal, že by s myšlienkou kontaktoval susedov, či by išli do toho. Máme už dohodnuté spoločné stretnutie. Dôležité je, že ide o pozemok mesta," informoval primátor. Ako doplnil, sami obyvatelia si musia v takýchto prípadoch povedať, aká je zdravá miera zabratia verejného priestoru v ich blízkosti, aby mohla byť akceptovaná najbližším okolím.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2018
Výbory mestských častí majú 10-tis. eur na komunitné projekty
V rozpočte mesta Trnava je na rok 2018 vyčlenená suma 60.000 eur, určená je na projekty výborov mestských častí (VMsČ). Každý z nich môže použiť 10.000 eur na komunitné projekty, do ktorých sa zapoja aj občania.
viac
28.04.2022
Petržalka hľadá opäť najkrajšie predzáhradky
Bratislavská Petržalka hľadá aj tento rok najkrajšie predzáhradky. Zapojiť do súťaže sa môžu aj stále obľúbenejšie komunitné záhrady. Nominácie je možné posielať do 31. mája (vrátane). O víťazoch rozhodne verejnosť hlasovaním na sociálnej sieti. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.
viac
26.05.2022
Dobrovoľníci menia zanedbané pieskoviská na komunitné záhrady
Premena zanedbaných pieskovísk na komunitné záhrady sa v týchto dňoch vďaka dobrovoľníkom deje v meste Snina. Aktivitu Oživme Sninu iniciátorov, manželov Františky a Petra Hančarových samospráva víta.
viac
18.10.2022
Okolie múzea dostane nový vzhľad, jeho záhrady sa otvoria Trnavčanom
Záhrady Západoslovenského múzea v Trnave v tesnom susedstve stredovekých hradieb sa viac otvoria verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %