Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
25.02.2023 12:55

Na Kysuciach budú počas víkendu monitorovať veľké šelmy - vlka, rysa a medveďa


Rys ostrovid - snímka zdroj: Wikipedia


Získanie nových a doplnenie celoročne sledovaných informácií o výskyte veľkých šeliem je hlavným cieľom víkendového (25. – 26. 2.) medzinárodného zimného monitoringu na území Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Kysuce. Informoval o tom komunikačný odbor Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.


Monitoring rysa, vlka a medveďa organizujú ŠOP a CHKO Kysuce v spolupráci s OZ Karpatská divočina, Správou CHKO Beskydy a organizáciou Hnutí Duha Šelmy Česká republika.       

"Stav veľkých šeliem monitorujeme počas celého roku. Víkendový monitoring nám teda slúži na doplnenie údajov, ktoré získavame z priamych pozorovaní, telemetrie a fotopascí. Stopovaním sa dajú zistiť dôležité informácie o lokálnych populáciách, ako orientačný počet zvierat, miesta prechodov a využívanie migračných koridorov, druh koristi či zdravotný stav šeliem," informoval zoológ ŠOP SR Peter Drengubiak.       

Na samotnom monitoringu sa podľa neho zúčastňujú dopredu nahlásení dobrovoľníci, ktorí majú rozdelené presné trasy a pokyny. Celkové územie, na ktoré je zamerané mapovanie na Kysuciach, má rozlohu približne 1207 štvorcových kilometrov. V pôsobnosti Správy CHKO Kysuce je potrebné obsadiť 90 úsekov v rôznej dĺžke od šiestich do 18 kilometrov.       

Okrem veľkých šeliem sa počas monitoringu často pozoruje aj výskyt iných chránených druhov v území - hlucháňa hôrneho, orla skalného či viacerých druhov sov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2020
Na Počúvadle monitorujú ochranári výskyt bobrov
Na jazere Počúvadlo neďaleko Banskej Štiavnice monitorujú ochranári výskyt bobrov. Riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy Peter Farbiak priblížil, že na Počúvadlo prišli tieto zákonom chránené živočíchy pravdepodobne po potoku Sikenica.
viac
26.06.2020
Envirorezort plánuje monitoring veľkých šeliem
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pod vedením Jána Budaja plánuje registráciu a monitorovanie veľkých šeliem, ktoré stratia plachosť a budú prejavovať synantropné správanie.
viac
04.08.2021
Mláďa myšiaka hôrneho odchovali vo svojom hniezde orly kráľovské
Mimoriadne nezvyčajnú situáciu v jednom z hniezd orlov kráľovských zaznamenali členovia Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Pri kontrolách hniezd orlov z dôvodu krúžkovania mláďat zistili, že orly kráľovské odchovávali vo svojom hniezde mláďa myšiaka hôrneho.
viac
16.05.2023
Nárast populácie medveďa na Poľane bude podľa riaditeľky CHKO opäť veľký
Nárast populácie medveďa hnedého na Poľane bude aj tento rok veľký. Keďže bola mierna zima, ochranári predpokladajú nižšiu mortalitu. Povedala to riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana Vladimíra Fabriciusová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %