Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.05.2016 10:33

Na Máčanke zažijú návštevníci off-road, drevorubačov i blato


Belá nad Cirochou. Snímka: OcÚ


– Už v sobotu (7. mája) odštartuje v Belej nad Cirochou v okrese Snina nultý ročník podujatia Máčanka. Počas dňa si návštevníci užijú off-roadové, ale aj drevorubačské preteky a gastronomickú súťaž vo varení máčanky, čo je typické jedlo východniarov.


Akcia má podľa organizátorov viacero cieľov. Jedným z nich je spájať komunity. „Ženy, ktoré varia v domácnosti, mužov, ktorí pracujú v lese a stretávajú tam aj nás, milovníkov off-roadu. Chceme, aby tie vzťahy boli čím ďalej tým lepšie, aby sme sa akceptovali,“ povedal pre TASR jeden z usporiadateľov Máčanky Michal Demjan. Podľa jeho slov chcú prostredníctvom podujatia poukázať na to, že jeden človek je šikovný s pílou v ruke, druhý s volantom a tretí s varechou. „Chceme, aby si medzi sebou ľudia vymieňali skúsenosti. Našou úlohou je tiež urobiť z tejto akcie tradíciu na východnom Slovensku,“ uviedol Demjan.       

Podľa neho sú na východnom Slovensku šikovní ľudia. „Je tu tiež mnoho zaujímavých miest, ktoré treba vidieť. Chceme tu pritiahnuť ľudí a zviditeľniť tento región,“ dodal organizátor. Akcia má aj charitatívny účel. „Peniažky, ktoré sa vyzbierajú pri ochutnávke máčanky, budú venované Jozefovi Burikovi z Belej nad Cirochou,“ uviedol Demjan. Ide o bývalého drevorubača, ktorý mal pred niekoľkými rokmi úraz, momentálne je na vozíku. „Chceme mu trošku pomôcť. Je to silný chlap, zaslúži si našu pozornosť,“ ozrejmil jeden z iniciátorov podujatia.       

V sobotu sa v teréne, ktorý sa pripravoval od polovice februára, predstavia štvorkolky v troch kategóriách. Organizátori potvrdili aj účasť zo zahraničia. Drevorubači sa otestujú v štyroch disciplínach. Budú odstraňovať vetvy z dreva motorovou pílou, vyskúšajú si rezanie ručnou pílou a rúbanie sekerou. „Areál je uzatvorený a je pripravený tak, že návštevníci uvidia všetko z jedného miesta,“ povedal na margo terénu Demjan s tým, že na jeho výrobu bola použitá ťažká technika. V areáli je pre účastníkov pripravené aj depo.       

Kultúrny program bude podľa usporiadateľov bohatý. „Na svoje si prídu deti, milovníci ľudovej hudby i rocku,“ povedal Demjan. Vstup je zdarma, štartovné je v nultom ročníku dobrovoľné. Organizátori už teraz plánujú pokračovanie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2017
Ako sa varí víťazstvo?
Zrejme takto by mala znieť otázka, na ktorú budú hľadať odpoveď stredoškoláci v blížiacom sa celoštátnom kole mladých kuchárov z hotelových akadémií a stredných odborných škôl.
viac
26.01.2018
Ružinov v sobotu rozvoňajú zabíjačkové špeciality
Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov pripravili pre všetkých milovníkov mäsa tradičné Ružinovské zabíjačkové slávnosti. V sobotu 27. januára od 9.30 v Parku Andreja Hlinku opäť ožijú zvyky, ktoré budú pripomínať tradície výroby zabíjačkových pochúťok.
viac
24.06.2018
Oravskí richtári varili halušky aj vystupovali s programom Regrúti
Skupina Oravskí richtári bola jedným z družstiev na súťaži vo varení a jedení halušiek v Zázrivej, na ktorej sa v sobotu zišlo dvanásť tímov.
viac
15.07.2021
Novú plaváreň v Snine konečne otvoria
Mesto Snina otvorí svoju novú plaváreň predposledný júlový deň. Jej prvý návštevník vzíde zo žrebovania v súťaži Prvý plavec v plavárni Snina, ktorou chce samospráva zvýšiť záujem o karty obyvateľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %