Sobota 11.05.2024
Dnes má meniny 
Blažena
°C
13.09.2021 12:55

Na Malom rínku pribudol ďalší stánok pre lokálnych výrobcov


Banská Štiavnica - námestie svätej Trojice. Snímka zdroj: Mapio.net


Na Malom rínku na Námestí sv. Trojice v Banskej Štiavnici pribudol v týchto dňoch ďalší multifunkčný stánok, v ktorom lokálni producenti, remeselníci a umelci prezentujú a predávajú svoje diela.


 Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Štiavnica Igor Kuhn.

"V regióne Banská Štiavnica je podpora drobných remeselníkov a producentov pomerne dobre zavedená. Máme regionálnu značku kvality Hont, ktorá dohliada na kvalitu regionálnych výrobkov a použitých materiálov pri výrobe. Okrem toho tu fungujú dve organizácie zastrešujúce lokálnych malovýrobcov, ktorí majú v Banskej Štiavnici malú predajňu," priblížil situáciu Kuhn. "Rozhodli sme sa rastúci trend podporiť a už v roku 2017 sme v spolupráci s mestom Banská Štiavnica zriadili dva predajné stánky s koncepciou trhoviska, tzv. Malý rínok. Tie však nestačia pokrývať aktuálne potreby a dopyt. Preto vznikol už v poradí tretí predajný multifunkčný stánok, ktorý slúži aj ako oddychové miesto," doplnil.       

"Stánok je použiteľný aj v náročnom, nerovnom teréne a dobre skladovateľný. Obsadenosť stánkov od mája do septembra zabezpečuje OZ Umenie a remeslá Štiavnice na základe zmluvy s OOCR Región Štiavnica, ale sú otvorené všetkým, ktorí spĺňajú kritériá vlastnej výroby a štandardu spracovania," uviedla pre TASR projektová koordinátorka OOCR Región Štiavnica Zuzana Parajová. "Aktuálne máme zhruba desať remeselníkov, ktorí sa na stánku striedajú, priebežne však oslovujeme ďalších a vytvárame im priestor na podporu kreativity. Nájdete tu výrobky od včelára, keramiku z prírodných materiálov, šperky z recyklovaných plastov, šité hračky z ľanu, brúsené minerály a mnoho ďalších," dodala.

Projekt Malého rínku pripravila OOCR Región Štiavnica spolu s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). BBSK projekt podporil cez Rozvojovú agentúru BBSK sumou takmer 2000 eur a OOCR Región Štiavnica prispel z vlastných zdrojov sumou 200 eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Centrum Banskej Štiavnice rozžiari festival Illumination
Historické centrum mesta sa v sobotu (18. 6.) v noci celé rozžiari vďaka multimediálnemu festivalu svetla Illumination - Banská Štiavnica.
viac
19.03.2018
Veľkonočnými trhmi na námestí zaznie aj Horehronský viachlasný spev
S blížiacimi sa najvýznamnejšími kresťanskými sviatkami v roku ožíva aj banskobystrické Námestie SNP. Od utorka (20.3.) tam začínajú tradičné veľkonočné trhy, ktoré potrvajú do stredy 28. marca a opäť ponúknu remeselnícke výrobky i špeciality pre labužníkov.
viac
09.06.2018
Jazzový festival prinesie hudbu aj na netradičné miesta
Banskú Štiavnicu rozozvučia od 21. do 24. júna tóny jazzu. Festival Zvuk for Štiavnica 2018 prinesie hudbu do kaviarní, barov ale aj na Námestie sv. Trojice, Kostola sv. Kataríny či lapidária Starého zámku.
viac
30.08.2019
Cez Salamandrové slávnosti otvoria Európske dni kultúrneho dedičstva
Súčasťou programu tohtoročných Salamandrových slávností, ktoré budú v Banskej Štiavnici 5. až 7. septembra, bude aj slávnostné otvorenie Európskych dní kultúrneho dedičstva (EDKD).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %