Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.07.2019 01:05

Na medzinárodnom dni sa v Prešove stretnú nepočujúci


Ilustračný výrez plagátu


V Prešove sa po 17 rokoch stretnú nepočujúci. V dňoch 27. a 28. septembra sa tam uskutoční Medzinárodný deň nepočujúcich (MDN), ktorý má na Slovensku 42-ročnú tradíciu.


Tento rok je podujatie podľa tlačovej referentky Mestského úradu v Prešove Lenky Šitárovej o to výnimočnejšie, pretože sa spája so 60. výročím založenia Športového klubu nepočujúcich v Prešove.       

"Cieľom MDN 2019 je najmä prezentácia nepočujúcich ako rovnocennej komunity na Slovensku a zachovanie posunkového jazyka, ktorý je zaradený do kultúrneho dedičstva. Podujatie budú sprevádzať najmä odborné semináre, medzi nimi aj seminár o osobnej asistencii, tlmočníckej službe, online tlmočení či zamestnávaní zdravotne postihnutých ľudí. Nebude chýbať ani zábava. Účastníkov čaká množstvo športových disciplín či spoločenský večer," uviedla Šitárová.       

Na rôznych miestach v Prešove sa budú hrať rozličné športy. V priestoroch Strednej priemyselnej školy strojníckej to bude futsal a volejbal, v Spojenej škole Pavla Sabadoša na Duklianskej ulici sa zas bude hrať stolný tenis.       

"Na Jazdeckej ulici si na svoje prídu všetci nadšení bowlingoví hráči a tí menej aktívni športovci si budú môcť v priestoroch klubovne Krajského centra Asociácie nepočujúcich Slovenska v Prešove zahrať šípky či poker," doplnila Šitárová.       

Podujatie vyvrcholí medzinárodným futbalovým zápasom starých pánov vo futbale medzi nepočujúcimi z klubu v Prešove a Prahe. Hrať sa bude v areáli ihriska na Mukačevskej ulici v Prešove.       

Pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o komunite nepočujúcich na Slovensku a v Prešove, ich aktivitách či posunkovom jazyku, bude počas MDN 2019 na Hlavnej ulici pripravený informačný stánok.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2017
Začala sa ďalšia fáza kampane P18
Začala sa ďalšia fáza kampane na podporu Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove. Zapojiť sa do nej môže ktokoľvek.
viac
30.09.2019
Svetový deň cestovného ruchu v Brezne otvoril brány veže
Svetový deň cestovného ruchu, ktorý si pripomíname každoročne 27. septembra, oslávili aj Brezne. V rámci neho návštevníci zavítali na výstavu tradičného odevu na Horehroní, v sprievode rytierov objavili tajomstvá kráľovského mesta a vstúpili do mestskej zvonice.
viac
17.10.2020
Od roku 2007 si 18. októbra pripomíname deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi
Väčšinou sa pri tomto druhu trestného konania hovorí o postihoch pre páchateľov či preventívnej činnosti na predchádzanie podobných situácií. Rovnakú pozornosť je však nutné venovať aj obetiam.
viac
03.02.2024
ŠOP: Stav mokradí úzko súvisí s kvalitou života ľudí
Stav mokradí úzko súvisí s kvalitou života ľudí, ktorí čerpali z nich obživu. Urbanizácia, ako aj poľnohospodárstvo sa však stali hlavnou príčinou devastácie mokraďových lokalít. Poukázala na to Štátna ochrana prírody SR pri príležitosti Svetového dňa mokradí, ktorý pripadá na piatok 2. februára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %