Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.11.2019 03:05

Na mestských hradbách musia zrealizovať opravy, ostávajú zatvorené


Snímka zdroj: Bratislavske noviny


Na mestských hradbách v Bratislave pri Dóme sv. Martina musia zrealizovať opravy a inštalovať záchytné siete. Dôvodom je, že tento rok na jar, pred otvorením hradieb na turistickú sezónu, došlo k odtrhnutiu a vypadnutiu skalných blokov z múrov. Pre TASR to potvrdil hovorca Bratislavy Peter Bubla.


"Statikom bola vykonaná obhliadka za účelom zhodnotenia aktuálneho stavu statických konštrukcií, s následným odporúčaním nesprístupňovať hradby až do zrealizovania nutných opráv a inštalácie záchytných sietí," spresnil hovorca.       

Spracované bolo aj statické posúdenie s návrhom nutných sanačných prác. Keďže sú mestské hradby národná kultúrna pamiatka zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu, bol návrh sanačných prác predložený na posúdenie Krajskému pamiatkovému úradu Bratislava. Následne sa realizovali povoľovacie procesy na stavebnom úrade. "V jarných mesiacoch v roku 2020 by Generálny investor Bratislavy mohol zabezpečiť realizáciu sanačných prác a komunikačný priestor hradieb (len v určitých trasách tak, aby bol zabezpečený prechod od Dómu sv. Martina cez lávku nad Staromestskou ulicou k hradu) by mohol byť sprístupnený," priblížil Bubla.       

Mestské hradby v Bratislave sú líniovou stavbou nepravidelného pôdorysu, ktoré pozostávajú z nižšieho parkánového múru, vyššieho hradbového múru sčasti vstavaného do zástavby Kapitulskej ulice, chodníka medzi parkánovým múrom a hradbovým múrom, z dvoch poloblúkových veží, terás a schodísk. Na murivách sa nachádzajú strieľne a rôzne architektonické články.       

Z pôvodného mestského opevnenia sa zachovali len Michalská brána a časť hradieb pozdĺž Staromestskej ulice spolu s dvoma vežami - Vtáčou baštou a Baxovou vežou. Mestské hradby, ich severozápadná časť, sú zapísané v registri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Kupola na Moste SNP a podmostie pri zastávkach MHD predpovedajú počasie
Hlavné mesto SR Bratislava v spolupráci so spoločnosťou Siemens s.r.o., zrealizovali projekt osvetlenia objektu Mosta SNP farebnými svetlami, ktoré budú informovať Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta o tom, aké počasie predpovedajú meteorológovia na nasledujúci deň.
viac
28.04.2021
Bratislava plánuje v Janíkovom dvore postaviť nájomné byty i parkovací dom
Mesto Bratislava plánuje v petržalskej lokalite Janíkov dvor, blízko plánovanej električkovej zastávky, postaviť jeden z mestských domov určených na nájomné bývanie a spoločne s tým aj parkovací dom režimu P+R.
viac
19.05.2021
V múzeu, galérii i zoo evidujú výpadky tržieb v desaťtisícoch eur
V bratislavskej zoologickej záhrade, mestskom múzeu i galérii evidujú za prvý kvartál tohto roka pre obmedzenia spôsobené pandémiou nového koronavírusu výpadky tržieb v desaťtisícoch eur.
viac
30.01.2023
Škôlky v mestských častiach budú stáť od 50 do 90 eur mesačne
Mestské časti hlavného mesta pristupujú k zvýšeniu poplatkov v materských školách, ktoré sú v ich zriaďovateľskej pôsobnosti. Poplatky za škôlky sa budú pohybovať od 50 do 90 eur mesačne na jedno dieťa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %