Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.06.2018 01:22

Na nádvorí Migazziovského kaštieľa sa bude ryžovať zlato


Plagát- pozvánka


Na nádvorí Migazziovského kaštieľa si budú môcť nabrať piesok privezený z potoka Zlatňanka, preosiať ho cez sito do ryžovacej panvice, následne ňou krúžiť, kým sa neodplaví nežiaduci materiál a neobjavia sa na dne očakávané zlatinky.


Vyskúšať si prácu zlatokopa budú môcť návštevníci Mestského múzea v Zlatých Moravciach. Priestor pred mestským múzeom ožije vo štvrtok 14. júna v dopoludňajších hodinách, informovala Ľubica Packová–Zahradárová z Ponitrianskeho múzea v Nitre, ktorého súčasťou je Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.       

V okolí Zlatých Moraviec sa zlato ťažilo banskou činnosťou i ryžovaním už v stredoveku. Obnovenie jeho ťažby v 19. storočí bolo neúspešné. Koncom 70. a začiatkom 80. rokov 20. storočia bol realizovaný prieskum šlichovou prospekciou, ktorý potvrdil prítomnosť drobných čiastočiek zlata v potoku Zlatňanka, dnes známom ako Hontiansky potok a v niekoľkých potokoch v Tribečskom pohorí. Jeho prítomnosť bola zistená vo forme drobných čiastočiek, tzv. zlatiniek, avšak s vysokým stupňom rýdzosti 24 karátov. Na nazbieranie približne jedného gramu zlata je potrebných viac ako 3000 zlatiniek, na čo je v praxi potrebné preryžovať tony materiálu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
Na nádvorí Migazziovského kaštieľa sa bude variť slivkový lekvár
Tradíciu jeho varenia, ktorá sa pomaly vytráca z domácností, oživí 9. septembra Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre. O kultúrny program sa postará spevácky súbor Kolovrátok z Prílep.
viac
13.06.2018
Milovníci ľudových piesní sa zídu v Parku Janka Kráľa
V Parku Janka Kráľa v Zlatých Moravciach sa v nedeľu 17. júna zídu milovníci ľudových piesní, aby si zaspievali spoločne s folklórnymi súbormi. Podujatie s názvom Zaspievaj si ľudovku naživo v parku organizuje tamojšie Mestské múzeum, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea.
viac
15.11.2018
Múzeum sa zmení na dedinskú izbu, v ktorej sa bude párať perie
Priestory Mestského múzea v Zlatých Moravciach sa vo štvrtok 22. novembra o 15. hodine premenia na tradičnú dedinskú izbu. Členky občianskeho združenia Babička v nej návštevníkom ukážu, ako sa kedysi páralo perie.
viac
11.06.2019
Mestské múzeum pripomenie tradície jánskych ohňov
Obyvatelia a návštevníci Zlatých Moraviec si pripomenú časť z tradícií našich predkov. Spoločne s folklórnym súborom Vrštek z Hostia sa prenesú do minulosti pálenia jánskych ohňov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %