Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.10.2023 11:55

Na náučnom chodníku Bojisko Rimavská Baňa pribudli nové zastavenia


Snímka zdroj: sobotnik.sk


Na náučnom chodníku Bojisko Rimavská Baňa, ktorý návštevníkom približuje tamojšie udalosti z obdobia Slovenského národného povstania (SNP), pribudli nové sochy vojakov, altánok či smerové tabule a informačné tabule.


TASR o tom informovala oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer.         

"Dokončením druhej etapy chodníka sme rozšírili existujúci chodník o nové zastavenia. Spolu s obcou Rimavská Baňa sme vybudovali drevený altánok pri studničke a osadili smerovacie tabule pre zlepšenie orientácie na trase," priblížil autor projektu Viktor Brádňanský s tým, že realizáciu projektu finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj.         

Ďalšie financie na druhú etapu náučného chodníka získala OOCR Gemer v spolupráci s obcou Rimavské Zalužany z Ministerstva obrany SR. "Vďaka tomuto projektu pribudli na kóte Háj dve nové sochy povstaleckých vojakov a doplnili sme informácie o udalostiach, ktoré boli spojené s bojmi v okolí obcí Rimavské Zalužany a Rimavská Baňa," dodal Brádňanský.         

Náučný chodník Bojisko Rimavská Baňa mapuje bitku medzi povstaleckým peším práporom a útočiacou nemeckou jednotkou z októbra 1944. Na siedmich zastaveniach návštevníkov informuje aj o vyhlásení SNP, formovaní 1. Československej armády na Slovensku či príprave obrany obranného úseku pri Rimavskej Bani. Súčasťou chodníka je tiež obnovený autentický guľometný bunker na kóte Hrb.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2019
Otvorenie banského náučného chodníka prilákalo stovky turistov
Najvýznamnejšie bansko-technické a historické pamiatky súvisiace s ťažbou drahých kovov približuje nový náučný chodník s názvom Po stopách baníckej slávy. Slávnostné otvorenie prilákalo v piatok stovky malých aj veľkých turistov, ktorí sa vybrali po trase spoznávať dávnu banícku históriu mesta.
viac
15.02.2020
Náučný chodník zbojníka Surovca ponúka prechod kaňonom
Prechod skalným kaňonom, viadukt so zubačkovou traťou, nahliadnutie do dvoch jaskýň, či rozhľadňu s výhľadom na Nízke Tatry. To všetko ponúka Náučný chodník Jakuba Surovca v sedle Zbojská pri Tisovci v Rimavskosobotskom okrese.
viac
26.09.2020
Turisti majú novú atrakciu, náučný chodník Po stopách Maginhradu
Turisti, ktorí zavítajú do okresu Rimavská Sobota, sa môžu tešiť na novú turistickú atrakciu. Od rybníka vo Vyšnom Skálniku sa už vydajú po novom náučnom chodníku, ktorým sa dostanú po 16 metrov vysokú rozhľadňu na vrchole Maginhradu.
viac
26.09.2022
V Rimavskej Bani pribudol nový náučný chodník s tematikou SNP
V Rimavskej Bani v okrese Rimavská Sobota pribudol nový náučný chodník s piatimi zastávkami, ktorý návštevníkom približuje tunajšie boje z obdobia Slovenského národného povstania (SNP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %