Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.09.2020 11:30

Na návrat pastvy sa zameriava medzinárodný projekt


Ilustračná snímka.


Na návrat pastvy ako na nástroj pre ochranu prírody sa zameriava medzinárodný projekt LIFE PANALP.


Spolu s maďarskými partnermi sa bude Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) venovať ochrane viacerých druhov endemických rastlín a vzácnych živočíchov. Informovala o tom Andrea Froncová zo združenia.       

Na Slovensku ide o klinček včasný, ktorý je ohrozený zarastaním lokalít v dôsledku zániku pastvy. Vďaka nej sa miesta jeho výskytu presvetľovali a klinčeku sa darilo, priblížila Froncová. „Zo živočíchov sa zameriame na viaceré druhy vzácnych chrobákov ako fuzáč veľký alebo roháč veľký a motýľov ako napríklad modráčik čiernoškvrnný alebo jasoň červenooký,” hovorí Pavol Littera z BROZ.       

Ochranári chcú odstraňovať náletové dreviny, invázne a nepôvodné druhy rastlín. Súčasťou projektu je aj monitorovanie vplyvu týchto aktivít na cieľové živočíchy a rastliny. Rovnako sa budú robiť vzdelávacie a informačné aktivity pre verejnosť, povedala Froncová.      

Projekt LIFE PANALP začína od septembra a je schválený Európskou komisiou v rámci grantovej schémy LIFE. Tá je zameraná na ochranu ohrozených druhov a obnovu biotopov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
21.07.2020
Výzva Európskej komisie na inteligentnú autonómnu mobilitu
Európska komisia vyhlásila výzvu na predkladanie návrhov na pilotný projekt - Inteligentná mestská mobilita zahŕňajúca autonómne vozidlá s termín na predloženie návrhu do 15. septembra 2020.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
01.02.2021
Európska komisia schválila schému štátnej pomoci pre šport
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti informáciu Protimonopolného úradu Slovenskej republiky vo vzťahu k schéme Európskej komisie (EK) k štátnej pomoci na podporu športu v súvislosti s vypuknutím ochorenia COVID-19 vo výške 8 mil. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %