Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
11.06.2022 02:00

Na nitrianskom hrade a v podhradí ožíva stredovek


Nitriansky hrad. Snímka zdroj: maxresdefault


Stretnutie s kniežaťom Pribinom, prezentácie dobovej kultúry a stredovekého života ponúka festival Kniežacie dni, ktorý sa koná od soboty do nedele 12. júna na Nitrianskom hrade a v podhradí.


Ako informovali organizátori z dobového spolku Satyros, súčasťou nultého ročníka festivalu je okrem ďalšieho programu sprievod kniežaťa Pribinu aj s jeho družinou, šermiarske vystúpenia či lukostreľba. Program ponúkne aj ukážku turnaja a hromadnej bitky stredovekých bojovníkov.      

 "Prostredníctvom podujatia chceme spopularizovať a rozšíriť povedomie o skorých dejinách územia Slovenska s dôrazom na ranný stredovek v čase Nitrianskeho kniežatstva a Veľkej Moravy. Tiež chceme posilniť komunitu nadšencov histórie," uviedli organizátori.       

Súčasťou podujatia, na ktoré je bezplatný vstup, sú aj stretnutia so stredovekým bojovníkom, aktivity pre deti, ukážky sokoliarstva a dobových remesiel. Nechýba ani ohňová šou, prehliadka kostýmov, koncerty, jedlo i množstvo výrobkov od dobových remeselníkov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
Otváracia slávnosť na hrade
Na Nitrianskom hrade sa 21. apríla uskutoční otváracia slávnosť. Tá sa koná pri príležitosti ukončenia riešenia projektu s názvom „Zlepšenie turistickej infraštruktúry sprístupnenia národnej kultúrnej pamiatky – Nitra hrad – vrátane jeho častí“.
viac
06.07.2017
Druhý víkend letných prázdnin v bratislavskom regióne
Letné shakespearovské slávnosti, Viva Musica!, Slovakia folk, komorný koncert v Botanickej záhrade, nočné prehliadky na hrade Červený kameň, Wine & Art a Bežecká perla naznačujú, že sa letné prázdniny v bratislavskom regióne začínajú vo veľkom štýle.
viac
23.05.2022
Rytiersky festival Rotenstein bude na hrade Červený Kameň tento víkend
Historický festival Rotenstein sa po piatich rokoch vracia na svoje pôvodné miesto konania – hrad Červený Kameň. Svoje brány návštevníkom otvorí počas víkendu 28. a 29. mája.
viac
16.11.2023
Vysoké hory Nitra privítajú stovky priaznivcov hôr a cestovania
Po pandemickom období a netradičnom jarnom minuloročnom termíne sa stovky priaznivcov hôr a cestovania v novembri opäť stretnú v Nitre. Vo veľkej sále Mestského úradu v Nitre sa v sobotu 25. novembra uskutoční 16. ročník festivalu Vysoké hory Nitra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %