Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.03.2022 12:25

Na Nitrianskom hrade opäť otvorili vežu katedrály i Diecézne múzeum


Snímka zdroj: (nitrianskyhrad.sk).


Nitriansky hrad sa po zimnej prestávke naplno otvorí turistom. Ako informovala nezisková organizácia Castellum, od soboty bude opäť sprístupnená veža hradnej katedrály i Diecézne múzeum.


Otváracie hodiny sú od 10. do 16. hodiny. "Výstup na vežu je možný so sprievodcom každú celú hodinu," pripomenula nezisková organizácia. Diecézne múzeum ponúka návštevníkom dve expozície. V prvej sú faksimile úryvkov spisu O obrátení Bavorov a Korutáncov, ukážku z buly Industriae tuae, hlaholské Kyjevské listy či cyrilikou napísané Životy sv. Konštantína-Cyrila a sv. Metoda. Je tu aj verná kópia Nitrianskeho evanjelistára, či Zoborských listín.

V druhej časti sa nachádzajú liturgické predmety. Sú medzi nimi kalichy, cibóriá, monštrancie, biskupské berly, kadidelnice i svietniky. "K tým najstarším patrí známy kalich Udalrica de Budy, do obdobia baroka sa zaraďujú kalichy a monštrancia biskupa Jakuba Haška a takmer zo súčasnosti sú biskupské insígnie, ktoré v roku 1969 daroval vtedajšiemu tajnému biskupovi Jánovi Chryzostomovi Korcovi Svätý Otec Pavol VI.," uviedlo múzeum.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
25.04.2022
Letnú turistickú sezónu na hornej Nitre otvorí sprievod postáv z rozprávok
Letnú turistickú sezónu na hornej Nitre otvorí sprievod s postavami z rozprávok, seriálov a filmov, ktoré sa natáčali v Bojniciach a okolí. Súčasťou podujatia 30. apríla budú i aktivity pre deti a umelecký projekt Legendy ožívajú.
viac
16.05.2022
Na hrade Strečno otvárajú letnú sezónu, dočasne znížili vstupné
Považské múzeum otvára v pondelok letnú sezónu na hrade Strečno. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bol hrad zatvorený od októbra minulého roka, pretože pokračovala ďalšia etapa reštaurovania interiéru severného paláca a sakristie.
viac
03.03.2023
Na Nitrianskom hrade sa začína turistická sezóna
Na Nitrianskom hrade sa v týchto dňoch postupne rozbieha nová turistická sezóna. Po zimnej prestávke sa hrad opäť otvára návštevníkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %