Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.01.2021 04:15

Na občanoch záleží!


Pozvánka.


Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) otvára pravidelné vzdelávanie, ktoré rozšíri vaše poznatky o participácii v samospráve.


OTVÁRAME BEZPLATNÝ CELOROČNÝ VZDELÁVACÍ ONLINE CYKLUS PRE SAMOSPRÁVU

 

REGISTRÁCIA NA LINKU: https://forms.gle/F6efBCbreSZp1khT8

 

Všetko, čo sme sa počas viac ako troch rokov trvania národného projektu Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík v samospráve dozvedeli, rozbalíme v celoročnom vzdelávacom cykle pre samosprávu. Pripravili sme šikovne namiešanú teóriu so živými príkladmi z praxe.

Ak stojíte pred rozhodnutím zapojiť občanov do tvorby konkrétnej verejnej politiky vo vašej samospráve, ušetríte si veľké množstvo času potrebného na vyhľadávanie informácií, overovanie vhodných modelov participatívnych procesov, či zisťovanie kontaktov. Všetko sa dozviete z prvej ruky, priamo od vašich „kolegov“ z iných samospráv. Virtuálne sa ocitnete v niekoľkých slovenských mestách, obciach a samosprávnych krajoch, ktoré si participatívnu tvorbu verejných politík vyskúšali na vlastnej koži. Svoje poznatky síce popísali v publikáciách Knižnej edície Participácia, ale v rámci školení sa budete môcť porozprávať aj o veciach, ktoré v publikáciách nie sú. Niet nad živú a autentickú skúsenosť. Dobrú aj zlú. Ako začali? Ktoré témy si pre participáciu vybrali? Prečo sa rozhodli robiť ich participatívne? Ako procesy naplánovali? Ako sa im podarilo aktivizovať a motivovať občanov? Kto sa participácii na úrade venoval? S kým spolupracovali? Kto im pomohol? Ako to všetko stihli? Ako to celé dopadlo? Išli by to toho znova? Čo by urobili dnes inak?

PRE KOHO?

Celoročný vzdelávací cyklus je určený pre pracovníkov miestnej i regionálnej samosprávy, ktorí čoraz naliehavejšie vnímajú, že zapojenie občanov do rozhodovania im pri spravovaní úradu a vecí verejných jednoznačne pomôže.

ČO VÁS ČAKÁ?

Utorky dopoludnia budete v škole.

Aby ste dostali ten správny mix teórie, praxe a dobrého obsahu, každý mesiac bude venovaný konkrétnej téme, ktorú rozohráme cez:

- základný modul vzdelávania,

- doplnkový modul vzdelávania.

AKO BUDE PREBIEHAŤ ZÁKLADNÝ MODUL?

Základný modul bude naviazaný na prezentáciu existujúcich a ukončených participatívnych procesov, ako aj na trošku teórie, či nové zručnosti prostredníctvom tréningu, webinára, či workshopu.

Základný modul bude prebiehať každý druhý utorok v mesiaci od 9:00 – 12:30 hod.

ŠTRUKTÚRA ZÁKLADNÉHO MODULU

1. časť – PARTICIPATÍVNY PROCES TVORBY VEREJNEJ POLITIKY – prezentácia konkrétneho participatívneho príbehu.

2. časť – SAMOSPRÁVA SAMOSPRÁVE – séria krátkych desaťminútových prezentácií skúseností (maximálne 3–4) z ďalších samospráv k predmetnej téme. Javisko je voľné aj pre vás! Ak máte za sebou, alebo realizujete vlastný participatívny proces, prihláste sa a podeľte sa s ostatnými (info nájdete pri prihlasovaní v registračnom linku). Na základe záujmu účastníkov sa možno práve vaša verejná politika, prezentácia či problém, stanú témou mesiaca.

3. časť – PRAKTICKÝ WORKSHOP/TRÉNING/WEBINÁR – praktické školenie zamerané na konkrétne zručnosti a metódy participácie.

AKO BUDE PREBIEHAŤ DOPLNKOVÝ MODUL?

Doplnkový modul predstaví kľúčové témy súvisiace so samosprávou a občianskou spoločnosťou, ktoré sú predmetom ďalšieho národného projektu ÚSV ROS Výskum (NP VÝSKUM) a jeho Analýzy socioekonomického prínosu neziskového sektora a stavu a trendov občianskej spoločnosti. Nedajte sa odradiť názvom dokumentu; jeho cieľom je otvoriť priestor pre diskusiu so samosprávou o možnostiach využitia know-how mimovládnych organizácií v tvorbe a implementácii konkrétnych verejných politík.

Doplnkový modul bude prebiehať ďalší voľný utorok v čase od 9:00 – 11:00 hod.

SAMOSPRÁVA SAMOSPRÁVE

Vzdelávací cyklus bude uplatňovať princíp SAMOSPRÁVA SAMOSPRÁVE, ktorý spočíva vo vzájomnom učení sa a zdieľaní informácií  a poznatkov.  Pokladáme ho za prínosný, dôveryhodný a rýchly spôsob, ako sa dozvedieť o participácii v samospráve to najdôležitejšie. Samosprávy na Slovensku už dnes majú so zapájaním občanov zaujímavé a podnetné skúsenosti, ktoré sa dajú využiť aj v iných samosprávach.

Staňte sa preto aj vy spolutvorcom nášho vzdelávacieho cyklu! Nebojte sa ukázať  vaše participatívne procesy – každý z vás má možnosť  v téme mesiaca prihlásiť a odprezentovať počas 10 minút svoj participatívny príbeh. Prihlásiť ho môžete na tom istom registračnom linku, kde sa registrujete na vzdelávania. My sa vám ozveme a s prezentáciu vám ochotne pomôžeme. 

KALENDÁR, ALEBO AKÉ TÉMY OTVORÍME?

Program bude prebiehať celý rok. Aktuálne ponúkame program na najbližšie tri mesiace:

FEBRUÁR 2021 – SAMOPRÁVA PRE VŠETKÝCH

MAREC 2021 – ZELENÁ SAMOSPRÁVA

APRÍL 2021 – DIGITÁLNA SAMOSPRÁVA

KDE NÁJDEE INFORMÁCIE?

Odporúčame vám častejšie navštevovať naše facebookové stránky: Participácia – ÚSV ROS, alebo Splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, kde budeme priebežne uverejňovať aktuálne informácie a správy. Informácie taktiež nájdete na našej web stránke úradu.

Facebooková stránka: Participácia – ÚSV ROS

SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE

UTOROK, 2. FEBRUÁRA 2021 10:00 – 12:00 ZOOM

vzdelávací cyklus otvoríme panelovou diskusiou na tému

JE PARTICIPÁCIA V SAMOSPRÁVE TÉMOU DŇA? Aké sú prínosy participácie? Ako participácia mení samosprávu? Prečo zapájať verejnosť a občanov do tvorby verejných politík? Čo potrebuje samospráva, aby začala participovať? Ale aj o tom, prečo otvárame celoročný vzdelávací cyklus pre samosprávu.

Moderuje:

ĽUBA BOROŠOVÁ, riaditeľka Regionálneho vzdelávacieho centra Košice:

Diskutujú:

MARTIN GIERTL, splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti

MICHAL KALIŇÁK, riaditeľ Kancelárie ZMOS

DENISA BARTOŠOVÁ, prezidentka Asociácie prednostov úradov miestnej samosprávy - APUMS

JAROSLAV BAŠKA, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja a zástupca Združenia SK8

JÁN ŠURKALA, starosta obce Zborov

KDE PREBIEHA VZDELÁVANIE?

Vzdelávanie bude prebiehať online na Zoome, pričom budete mať možnosť klásť otázky a získať potrebné odpovede (chat, sli.do).

ČO SA STANE, AK NEBUDEM MÔCŤ PRÍSŤ A TÉMA MA ZAUJÍMA?

Nič. Jednotlivé bloky budú zaznamenávané. Po každom vzdelávacom dni účastníci dostanú informačný balíček, v ktorom nájdu: link na záznam z podujatia, prezentácie a ťažiskové publikácie k téme. Všetky materiály budú súčasne vypublikované znalostnej databáze NP PARTI.

ZÍSKAM CERTIFIKÁT?

Po absolvovaní najmenej 70 % základných vzdelávacích blokov získate od

Splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Certifikát o absolvovaní vzdelávacieho programu NA OBČANOCH ZÁLEŽÍ – PARTICIPÁCIA A SAMOSPRÁVA.

Pripravili sme vzdelávací program NA OBČANOCH ZÁLEŽÍ tak, aby bol pre vás zaujímavý, užitočný a aj štipku zábavný. Aké to naozaj bude, nám poviete však až vy. Od prvého školenia píšte, pripomienkujte, chváľte, kritizujte, hlavne ostaňte s nami a tvorme obsah vzdelávania spoločne.

Pre nás je táto vzdelávacia jazda veľkou výzvou  a vaša spätná väzba je pre nás to najdôležitejšie. Chceme, aby všetko, čo národný projekt priniesol, neostalo len zakonzervované v statických, v útrobách internetu zaprášených výstupoch, ale aby poznatky z procesov ožívali a pomáhali vám vo vašej práci.

VIAC O VZDELÁVACOM PROGRAME:

Participácia - ÚSV ROS - TU

Registrácia na vzdelávacie podujatia TU

Opis a podmienky účasti TU

Program február TU

Program marec TU

Program apríl TU

 

Autor: (MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora na Slovensku: Kultúra a duchovné hodnoty
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri tentokrát sa zameraním na kultúrne a duchovné hodnoty.
viac
30.11.2020
Mládež ako súčasť občianskej spoločnosti na Slovensku
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšiu vybranú časť z rozsiahlej štúdie o občianskej spoločnosti na Slovensku, zameranú na deti a mladých ľudí ako plnohodnotných členov občianskej spoločnosti a budúcich správcov krajiny.
viac
19.05.2021
Pozvánka na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s českou organizáciou Participation Factory si vás dňa 25. mája 2021 dovoľujú pozvať na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %