Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.10.2019 04:25

Na obnovu kláštorného komplexu chcú získať peniaze z nórskych fondov


Budova bývalého kláštora hieronymitánov v Štiavnických Baniach. Ilustračná snímka, zdroj: Pamiatky na Slovensku


Na dobré vzťahy s nórskym mestom Vardo a skúsenosťami v oblasti čerpania prostriedkov z nórskych fondov chce samospráva v Štiavnických Baniach nadviazať aj v budúcnosti.


Aktuálne sa chce s projektom obnovy bývalého kláštorného komplexu uchádzať o finančnú podporu z týchto zdrojov.       

"S obnovou budovy bývalého kláštora hieronymitánov pokračujeme. Minulý rok sme dostali finančné prostriedky, za ktoré sme spravili projekt sanácie a vymenili sme niekoľko okien na čelnej strane. Tento rok sme dostali 15.000 eur z program Obnovme si svoj dom a rozhodli sme sa pokračovať vo výmene okien, aby sme jednu etapu uzatvorili," priblížil starosta Stanislav Neuschl.       

Aktuálne však podľa jeho slov samospráva pracuje na podaní žiadosti na získanie nenávratného finančného príspevku z nórskych fondov. "Máme už pripravenú aj projektovú dokumentáciu a chceli by sme tento bývalý kláštor zachrániť, obnoviť a sfunkčniť," podotkol. Ak by bola obec so žiadosťou úspešná, vzniknúť by tu mohli ubytovacie kapacity, galéria, ale aj tvorivá dielňa s odkazom na tunajšiu rezbársku školu, ktorá bola prvou svojho druhu na Slovensku. Na obnovu objektu chce obec žiadať milión eur, či bude úspešná, sa ukáže v priebehu budúceho roka.       

Štiavnické Bane už v súčasnosti majú s čerpaním prostriedkov z nórskych fondov skúsenosť. Vďaka nim zrekonštruovali historickú baštu, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou a ktorá bola kedysi súčasťou opevnenia Vindšachty. Dnes je v nej zriadená expozícia venovaná astronómovi, matematikovi a fyzikovi Maximiliánovi Hellovi, ktorý sa v rokoch 1768 až 1770 zúčastnil na expedícii za severný polárny kruh na ostrove Vardo.       

"Na základe tohto projektu máme podpísanú aj partnerskú zmluvu s mestom Vardo na severe Nórska," podotkol Neuschl s tým, že sa ju snažia aj aktívne rozvíjať. Poslednou aktivitou bola tohtoročná cesta zástupcov samosprávy do tejto severskej krajiny.       

"Tretieho júna 2019 bolo významné výročie, keď Hell na ostrove Vardo pozoroval prechod Venuše popred slnečný disk. Bolo to pred 250 rokmi. Na základe tohto pozorovania ako prvý na svete vyrátal vzdialenosť Slnka od Zeme a urobil ešte ďalšie zaujímavé výpočty," vysvetlil starosta. Výročie si v Nórsku pripomenuli aj osadením pamätnej tabule, ktorú vyrábali kremnickí majstri.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
27.01.2021
Samospráva Rožňavy chce opláštiť zimný štadión
Samospráva Rožňavy chce realizovať ďalšiu etapu obnovy a dostavby zimného štadióna, v rámci ktorej ho plánuje opláštiť a vybudovať v ňom zázemie.
viac
17.02.2022
Obnova kaštieľa z nórskych fondov sa môže začať
V Jelšave v okrese Revúca sa už čoskoro začne rekonštrukcia severozápadnej časti coburgovského kaštieľa, na ktorú samospráva získala takmer milión eur z Nórskeho finančného mechanizmu.
viac
28.03.2023
Obec obnoví kláštor hieronymitánov i bývalú banícku nemocnicu
Dva veľké stavebné projekty plánujú v najbližších mesiacoch rozbehnúť v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %