Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.08.2021 03:50

Na odstránenie škôd po povodni dostala obec 200-tis.eur


Snímka zdroj: (tasr)


Dotáciu vo výške 200.000 eur dostalo Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica z rozpočtovej rezervy predsedu vlády SR na odstránenie škôd po prívalovej povodni, ktorá obec zasiahla v máji tohto roku. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv (CRZ).


„Financie budú určené na obnovu miestnych komunikácií a mostných konštrukcií, ktoré boli zničené,“ vysvetlil pre TASR starosta obce Marián Šurjanský. Podľa zverejnenej zmluvy ide o ulice Hrdzavá, Pod Tajchom, Gáfrik/Repiský, Pod cintorínom a Záhumnie. Ako dodal starosta, práce sa budú môcť začať až po ukončení aktuálne prebiehajúcich úprav toku Rudnianskeho potoka, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti poškodených ciest a mostov.      

Škody po prívalovej povodni v Rudne nad Hronom vyčíslili na jar na približne 900.000 eur, polovicu tvoria škody na súkromnom majetku. Podľa starostu by časť obyvateľov mala byť odškodnená cez Ministerstvo vnútra SR, pomoc ďalším mal prisľúbiť premiér zo svojej rezervy. „Stále sa čaká na rozhodnutie ministerstva,“ dodal Šurjanský.      

Prívalová povodeň zasiahla obec Rudno nad Hronom 17. mája, keď výdatné dažde spôsobili pretrhnutie vodozádržnej hrádze nachádzajúcej sa nad obcou. Prívalová vlna si vyžiadala život jednej osoby a spôsobila rozsiahle materiálne škody. Na ich odstraňovaní sa podieľali desiatky hasičov, dobrovoľných hasičov i armáda.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2020
Premiér dal z rezervy 153 000 eur na pomoc obciam
Premiér Igor Matovič vyčlenil z rezervy predsedu vlády 153 000 eur, ktoré prerozdelil siedmim subjektom. Uviedol to tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.
viac
19.05.2021
Kraj ponúkol ľuďom z Rudna nad Hronom krízové ubytovanie
Župan Ján Lunter včera navštívil povodňami postihnutú obec Rudno nad Hronom, starostovi ponúkol pomoc s krízovým ubytovaním.
viac
09.12.2021
Vláda schválila finančnú pomoc obci Rudno nad Hronom
V máji tohto roka výdatné zrážky spôsobili, že sa nad obcou pretrhla hrádza. Voda zaplavila celé Rudno a miestami dosahovala výšku viac ako meter. Živel si vyžiadal aj ľudský život.
viac
03.03.2023
Obci sa ako jednej z mála nezvýšili ceny elektriny
K samosprávam, ktoré tento rok nemusia počítať so zvýšenými cenami elektriny, patrí obec Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica. Od dodávateľa má totiž napevno zazmluvnenú cenu na roky 2022 a 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %