Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.02.2019 04:55

Na opatrovateľskú službu získalo mesto viac ako 270-tis. eur


Ilustračná snímka TASR


Mesto Žiar nad Hronom získalo 270 180 eur na projekt podpory opatrovateľskej služby. Ide o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Ľudské zdroje. Projekt bude trvať 26 mesiacov, od februára 2019 do marca 2021.


Jeho cieľom je prostredníctvom zvyšovania kapacít a skvalitňovania poskytovanej služby vytvárať a rozširovať flexibilný a efektívny systém sociálnych služieb na komunitnej úrovni poskytovaných terénnou formou, priamo v domácnostiach občanov vyžadujúcich dlhodobú starostlivosť.       

Vedúca odboru starostlivosti o obyvateľov na mestskom úrade v Žiari nad Hronom Monika Minárová priblížila, že získané prostriedky budú použité na refundáciu mzdových nákladov, ktoré mesto vynakladá na zabezpečenie pracovných miest v tejto oblasti.       

Aktuálne poskytuje v meste túto službu 17 opatrovateliek, mestský úrad sa však bude môcť uchádzať o refundáciu nákladov až pre 21 opatrovateliek. "Tieto novovzniknuté miesta reflektujú na naše vedomosti, ktoré máme z minulosti a v rámci vyhodnotenia doterajšej agendy vieme, akým tempom sa bude vyvíjať táto sociálna služba," priblížila Minárová.       

Dopyt po opatrovateľskej terénnej službe podľa jej slov veľmi úzko súvisí s možnosťou umiestnenia obyvateľov do pobytových zariadení. "Situácia je v súčasnosti veľmi ťažká, čakacie doby sú veľmi dlhé, zariadenia majú poradovníky, čiže veľa ľudí ostáva v prirodzenom prostredí a nemá sa o nich kto postarať, takže aj my to cítime, že nápor na opatrovateľskú službu je dosť veľký," poznamenala.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Mesto akceptovalo požiadavky obyvateľov sťažujúcich sa na jarmok
Žiarska samospráva sa rozhodla vyjsť v ústrety nespokojným obyvateľom, ktorí nedávno iniciovali petíciu za presťahovanie žiarskeho jarmoku do inej lokality.
viac
04.12.2017
V Žiari nad Hronom začala opäť pôsobiť občianska poriadková služba
V Žiari nad Hronom začala od decembra opäť pôsobiť občianska poriadková služba. V uplynulom mesiaci vybralo mesto vo výberovom konaní jej ôsmich členov, na miesto koordinátorky uspela žena.
viac
19.06.2018
Na projekt zachytávania dažďovej vody chce mesto získať NFP
Na projekt zhromažďovania a ďalšieho využívania dažďovej vody chcú v Žiari nad Hronom získať nenávratný finančný príspevok. Mesto sa plánuje uchádzať o prostriedky z ministerstva životného prostredia.
viac
24.08.2020
Na budove MsKC v Žiari nad Hronom chcú vybudovať zelenú vegetačnú stenu
Vybudovanie zelenej vegetačnej steny na čelnej fasáde mestského kultúrneho centra (MsKC) je jedným z projektov, na ktoré sa aktuálne žiarska samospráva snaží získať externé zdroje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %