Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.08.2019 08:05

Na oslavy 75. výročia SNP prišli do Banskej Bystrice tisícky návštevníkov


Prehliadka vojenskej techniky počas centrálnych osláv 75. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici 29. augusta 2019. FOTO TASR - Ján Krošlák


Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov sa vo štvrtok o 10.00 h v areáli Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici začali celoštátne oslavy 75. výročia SNP.


Zúčastnili sa na nich všetci traja najvyšší ústavní činitelia SR, poslanci Národnej rady (NR) SR, zástupcovia politických strán, diplomatických zborov v SR, združení a organizácií.       

Na slávnostnom zhromaždení vystúpili s príhovormi prezidentka Zuzana Čaputová, predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Do parku pod Pamätníkom SNP si prišli hrdinstvo bojovníkov v SNP uctiť tisícky ľudí, ktorí do mesta pod Urpínom pricestovali z celého Slovenska.       

"Je to jeden z posledných rokov, keď si výročie SNP môžeme pripomenúť aj s priamymi účastníkmi. Bude ich tu možno desať – 12, preto sem treba prísť, aby sme vzdali úctu ešte žijúcim účastníkom a rovnako tým, ktorí v boji padli alebo už zomreli," konštatoval pre TASR generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.       

Po oficiálnej časti osláv na návštevníkov od 15.00 h čakala vojenská prehliadka, počas ktorej uvideli viac ako 1500 profesionálnych vojakov rozdelených v 35 pochodových zostavách a viac ako 200 kusov bojovej techniky, vrátane 15 kusov leteckej. bola to  široká škála bojovej techniky pozemných, vzdušných, špeciálnych síl, Vojenskej polície a ďalších. Naposledy sa podobná prehliadka konala pred viac ako desiatimi rokmi.       

Ako zdôraznil minister obrany Peter Gajdoš (SNS), vojaci si takto uctili pamiatku hrdinov, ktorí bojovali za rovnaké princípy a idey, ktoré sú dnes piliermi vojenských tradícii SR - boj za mier, demokraciu, rovnosť a najmä boj proti fašizmu.       

Popoludňajší program pokračoval hudobnými vystúpeniami a premietaním filmu Povstanie. V rámci večerného galaprogramu, ktorý sa začal od  20.30 h, vystúpili speváci Richard Müller, skupina Desmod, Kristína, Miroslav Dvorský či súbory Lúčnica a SĽUK.                   

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.08.2019
Súčasťou krajských osláv výročia SNP bude i pochod Nesmrteľného pluku
Jankov vŕšok pri Uhrovci v okrese Bánovce nad Bebravou sa už tradične stane dejiskom trenčianskych krajských osláv výročia Slovenského národného povstania (SNP). Uskutočnia sa 31. augusta a opäť prinesú pochod Nesmrteľného pluku, ktorým účastníci vzdajú hold bojovníkom v povstaní.
viac
13.08.2019
Poľnú nemocnicu na Sekaninách zrekonštruovali
Poľnú nemocnicu na Sekaninách v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza, kde bývali zranení partizáni, zrekonštruovali. Verejnosť si ju bude môcť pozrieť počas osláv 75. výročia Slovenského národného povstania a 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia 17. augusta.
viac
17.08.2019
V záhrade trnavského múzea sa usadia vojenské tábory aj s technikou
Slovenskí vojaci s výzbrojou a výstrojom, ktorí sa zapojili do bojov Slovenského národného povstania, sa na konci augusta usadia v záhradách Západoslovenského múzea. Klub vojenskej histórie (KVH) Trnavská posádka pripravuje rekonštrukciu udalostí pri odchode vojakov a dobrovoľníkov z Trnavy do SNP.
viac
28.08.2019
V pietnej sieni Múzea SNP uložili pozostatky neznámeho vojaka
V pietnej sieni Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici v stredu, v predvečer celonárodných osláv 75. výročia SNP, uložili urnu s pozostatkami neznámeho vojaka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %