Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.04.2021 09:35

Na pastierskej kolibe na Javorinke robia posledné úpravy


Na snímke rekonštrukcia bývalej koliby, z ktorej sa stane turistická útulňa na Javorinke nad Hriňovou. Snímka zdroj: (tasr).


Práce na obnove ďalšej starej pastierskej koliby na Javorinke nad Hriňovou v Detvianskom okrese pokračujú. Mesto ju plánuje spustiť do prevádzky počas apríla až mája tohto roka.


„Momentálne prebiehajú už posledné úpravy interiérového vybavenia,“ uviedol projektový manažér z hriňovského mestského úradu Michal Machava.

Ako dodal, na tomto mieste bude aj galéria miestnych starých fotografií so salašníckou tematikou. Objekt má vykurovacie teleso, ubytovanie turistov bude teda možné aj počas zimných mesiacov. „Záujemcovia sa budú môcť registrovať prostredníctvom registračného systému na stránke mesta Hriňová. Kapacitu útulne odhadujeme na 15 miest,“ zhrnul.

Hlavným cieľom premeny bývalej koliby na turistickú útulňu bola kompletná revitalizácia chátrajúceho objektu na nové funkčné využitie. Objekt pastierskej kultúry v minulosti slúžil na uskladnenie sena a chov hovädzieho dobytka. „Cieľom rekonštrukcie bolo zachovanie jeho pôvodných architektonických prvkov s minimálnymi, nevyhnutnými zásahmi. Aj preto projektovú dokumentáciu objektu vypracoval architekt, ktorý sa zameriava na ľudovú architektúru,“ zdôraznil Machava s tým, že objekt bol pred rekonštrukciou v dezolátnom stave a hrozil jeho zánik.

Samospráva na tento projekt čerpá grant vo výške 8000 eur zo zdrojov Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja a Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie.

Jedna útulňa už na Javorinke stojí, nachádza sa neďaleko prístupovej cesty na Poľanu. Je využívaná na voľné ubytovanie v prírode uprostred lúky s výhľadom na okolité kopce a hory. Turisti ju môžu využiť na prenocovanie vo vlastných spacích vakoch, otvorená je nonstop a zadarmo. V priestoroch koliby sa vyspí na pričniach osem ľudí. K dispozícii sú taktiež drevené lavice a stoly. Obnovená studnička s pitnou vodou je asi 100 metrov od koliby pod kopcom. Obnovu útulne iniciovalo mesto Hriňová pred šiestimi rokmi v spolupráci s miestnymi a zahraničnými dobrovoľníkmi.

Turisti, ktorí prespia v oboch útulniach, môžu navštíviť oblasť Javorinka - skalný útvar Kešovka, kde je jeden z najkrajších výhľadov na Podpoľaní. Z tohto miesta vidieť hriňovské lazy, Detvu, Hriňovú, okolité doliny, polia a vrchy. V blízkosti sa nachádza náučný chodník k vodopádu Bystrô.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
14.10.2020
Envirorezort by mal mať v roku 2021 k dispozícii 601 miliónov eur
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo mať v roku 2021 k dispozícii 601 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý v stredu schválila vláda.
viac
25.06.2021
Obnovená pastierska koliba na Javorinke je pre turistov otvorená
Obnova pastierskej koliby na Javorinke nad Hriňovou v Detvianskom okrese je ukončená a turisti ju môžu začať využívať.
viac
13.07.2021
MŽP a ŠOP zapracovalo do Turistického semafora celodennú aktualizáciu údajov
Envirorezort a Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR budú po chybe v Turistickom semafore v úzkom spojení so strážou a chatármi v turistických lokalitách. Odporúčania o návštevnosti tak budú stále aktuálne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %