Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.08.2019 06:10

Na petržalských ihriskách pribudnú slnečné clony


Montáž slnečnej clony. Ilustračná snímka MÚ Petržalka


Mestská časť Bratislava-Petržalka v spolupráci s Miestnym podnikom verejnoprospešných služieb Petržalka a Občianskym združením Petržalské ihriská (PiPi) začína postupne upevňovať slnečné clony na verejných detských ihriskách v správe mestskej časti.


Aby sa v pieskovisku nezačali množiť huby a plesne, je pieskovisko väčšinou umiestnené na slnku. Na druhej strane, dieťa by počas hry malo byť chránené pred priamym slnečným žiarením. Práve na to by mali slúžiť slnečné clony. Sú vyrobené z tieniacej HDPE tkaniny, poskytujú 90% ochranu voči UV žiareniu, sú priedušné a vodopriepustné. Stabilné dvojmo prešité lemy s nehrdzavejúcimi okami sú odolné voči poveternostným vplyvom a roztrhnutiu. Pri montáži sa vždy kladie dôraz na bezpečnosť.

Už od 1. augusta fungujú clony v pieskoviskách pri ZŠ Budatínska a pri ZŠ Holíčska a v najbližších dňoch pribudnú ďalšie. „Pri rozhodovaní, ktoré VDI vybrať, zavážila nielen vyťaženosť ihriska, ale aj aktívna komunita rodičov, ktorá na ihrisko a herné prvky dohliada celý rok. Zaujímal nás názor obyvateľov a tým sme sa aj riadili,“ povedala prvá vicestarostka Petržalky Lýdia Ovečková.

Pieskovisko je nielen zaujímavým miestom pre hru, ale hra s pieskom pomáha deťom rozvíjať fantáziu, tvorivé schopnosti, jemné motorické zručnosti, hmatové vnímanie aj  trpezlivosť. Dieťa pri stavaní hradov alebo tunelov rozvíja svoje logické a priestorové myslenie a začína chápať základy fyzikálnych zákonitostí. A čo so slnečnou  clonou po nástupe prvých daždivých dní? Je možné ju ponechať i naďalej upevnenú nad pieskoviskom alebo ju jednoducho zložiť a uskladniť do najbližšej letnej sezóny.

Autor: (MÚ Petržalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2020
Petržalka obnovila niekoľko detských ihrísk i basketbalové ihrisko
Bratislavská Petržalka obnovila niekoľko detských ihrísk a basketbalové ihrisko. Podarilo sa jej to zapojením sa do vlaňajších projektov, ktoré boli financované z rozpočtu mestskej časti i dotáciami Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.
viac
15.10.2020
Karlova Ves bojuje proti zmenám klímy aj zatieňovaním pieskovísk
Bratislavská mestská časť Karlova Ves bojuje proti zmenám klímy. Tento rok sa v rámci opatrení zamerala na päť detských ihrísk, kde prostredníctvom plachiet zatienila pieskoviská.
viac
27.01.2023
Petržalka upozorňuje,že detské ihrisko nie je zberňa starých hračiek
Bratislavská Petržalka pripomína, že verejné detské ihriská nie sú úschovňou a ani zberňou hračiek. Reaguje tak aj na prípady, kedy rodičia prinesú na ihrisko väčšie umelé hračky, často aj poškodené a nechajú ich tam "napospas osudu".
viac
08.06.2023
Petržalka pokračuje v obnove verejných detských ihrísk
Bratislavská Petržalka pokračuje v obnove verejných detských ihrísk. Investičný plán mestskej časti však vzhľadom na krízové obdobie počíta pri ich revitalizácii tento rok "len" so sumou 49 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %