Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.07.2019 11:05

Na pochod k zvonici nad Hostovicami prišlo okolo 60 turistov


Snímka zdroj: orthodox.sk


Na turistický pochod k zvonici nad obcou Hostovice v Sninskom okrese prišlo v sobotu približne 60 turistov zo Slovenska, Poľska, Maďarska a Česka. Pred návštevou bojiska prvej svetovej vojny na vrchu Skory sa uskutočnil aj pietny akt na miestnom vojnovom cintoríne.


 Pre TASR to uviedol Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.       

Turistické pochody sú spojené s udalosťami z prvej svetovej vojny, ktorej začiatok je datovaný 28. júla 1914. V obci Hostovice sa realizujú od roku 2015. „Počas prvého ročníka vznikla idea vybudovať priamo na bojisku nejaké pamätné miesto, ktoré by pripomínalo pamiatku obetí prvej svetovej vojny. Už v roku 2016 sa podarilo priamo na vrchu Skory vybudovať zvonicu, ktorá má pripomínať udalosti prvej svetovej vojny a smutný osud množstva vojakov, ktorí zahynuli v tomto konflikte,“ vysvetlil Drobňák.       

V nasledujúcich rokoch sa k zvonici podarilo vybudovať aj náučný turistický chodník. „Obsahuje niekoľko informačných panelov, ktoré turistovi približujú informácie o tom, ako prebiehala bojová činnosť v tomto regióne, aké následky mala a kto konkrétne bojoval priamo v okolí obce Hostovice,“ ozrejmil.       

V uplynulých dňoch (25. - 26. 7.) sa na vojnových cintorínoch na severovýchode Slovenska konal aj medzinárodný dobrovoľnícky tábor, ktorý KVH Beskydy organizuje už od roku 2011. „Počas tábora pracovalo na cintorínoch 20 dobrovoľníkov zo Slovenska, Poľska a Maďarska. Išlo hlavne o údržbárske práce na už obnovených cintorínoch,“ povedal s tým, že dobrovoľníci pracovali na vojnovom cintoríne vo Veľkrope v okrese Stropkov a v Hostoviciach.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Pri Hostoviciach prebehnú rekonštrukcie bojov
Rekonštrukcie bojov Karpaty 1914/1915, ktoré sa uskutočnia v sobotu 28. 5. pri obci Hostovice, majú za úlohu pripomenúť verejnosti vojnové udalosti. Informoval o tom Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy.
viac
27.07.2018
Pochod k zvonici má verejnosti priblížiť vojnové miesta i udalosti
Turistický pochod k zvonici na bojisku prvej svetovej vojny na vrchu Skory nad obcou Hostovice v Sninskom okrese má za cieľ spopularizovať toto miesto a zároveň verejnosti priblížiť jeho históriu. Pre TASR to uviedol Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.
viac
09.11.2018
Na počesť ukončenia prvej svetovej vojny zasadili Strom pokoja
Dnes, dva dni pred oslavami stého výročia ukončenia 1. svetovej vojny, zasadili v Žiline pamätný Strom pokoja. Bude rásť na symbolickom mieste – na Vojenskom cintoríne na Bôriku, na mieste, kde sú pochovaní vojaci, ktorí padli v boji za mier.
viac
13.11.2019
Na vojnovom cintoríne v Trenčíne-Zábraní si uctili obete prvej svetovej vojny
Vojnový cintorín z 1. svetovej vojny v Trenčíne – Zábraní bol v tomto roku vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Na tomto mieste si pripomenuli obete vojnového konfliktu všetky vekové skupiny, zástupcovia ozbrojených síl SR i významní hostia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %