Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
08.04.2020 02:35

Na Počúvadle monitorujú ochranári výskyt bobrov


Snímka zdroj: (tasr).


Na jazere Počúvadlo neďaleko Banskej Štiavnice monitorujú ochranári výskyt bobrov. Riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy Peter Farbiak priblížil, že na Počúvadlo prišli tieto zákonom chránené živočíchy pravdepodobne po potoku Sikenica.


Až po zmonitorovaní ich počtu rozhodnú, aké opatrenia v lokalite vykonajú.       

Na výskyt bobrov na Počúvadle dlhodobo upozorňuje občianske združenie Sitnianski rytieri. Jeho predsedníčka Ľudmila Blašková uviedla, že v okolí jazera, kde zničili bobry približne dvadsiatku stromov, ich pozorujú zhruba tri roky. „My sa snažíme minimálne dva roky oslovovať CHKO a tiež vodohospodárov, že tu vznikajú škody,” podotkla Blašková s tým, že aktuálne má informácie o výskyte bobrov aj na Vindšachte v Štiavnických Baniach. Pozorovať ich tak mali vyznávači kúpania sa v ľadovej vode.       

Farbiak priblížil, že na jeseň minulého roka bolo zvolané pracovné stretnutie, na ktorom sa rozhodlo o ich monitoringu. Keďže informácie o počte jedincov sa líšia, ochranári inštalovali začiatkom decembra na viacerých miestach fotopasce. „Zatiaľ sa nám však nepodarilo zachytiť žiadneho z nich. V monitoringu budeme pokračovať aj v jarnom období,” podotkol riaditeľ.

Doplnil, že až po zistení ich počtu a tiež porade s ochranármi zo Správy CHKO Záhorie, ktorí majú s bobrami bohaté skúsenosti, navrhnú pre lokalitu potrebné opatrenia. „Či už sa nám podarí spraviť nejaký odchyt, poprípade, ak by sa nám toto nepodarilo, tak by sme chceli ochrániť kmene stromov, hlavne mäkkých, ktoré obhrýzajú. Ide o topole osikové a vŕby,” vysvetlil Farbiak s tým, že by mohlo ísť o ochranu pletivom.       

Keďže bobry migrujú po vodných tokoch, ochranári predpokladajú, že na Počúvadlo prišli po potoku Sikenica. Aj z toho dôvodu Farbiak nepredpokladá, že by sa dostali na spomínanú Vindšachtu práve z Počúvadlianskeho jazera. Bobry už podľa jeho slov zaznamenali aj na vodnej nádrži Jasenica, ktorá sa nachádza medzi Kysihýblom a Banskou Belou.      

Doplnil, že bobry sú celoročne chránené. Ich populácia sa zväčšuje, a tak si hľadá nové teritóriá. Migruje po vodných tokoch a tak sa prirodzene dostáva aj na miesta, kde sa v minulosti nevyskytoval. „Je otázka, či je dobré, aby sa nachádzal napríklad aj na Počúvadle. Potravinová základňa je tam dosť obmedzená. Takisto je tam možný stret s návštevníkmi. Je tam veľký pohyb ľudí a tiež motorových vozidiel,” skonštatoval Farbiak s tým, že je preto pri hľadaní optimálneho riešenia potrebné zohľadniť všetky aspekty.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2018
Zabehnutím okruhu pod Kalváriou môže verejnosť podporiť jej obnovu
Pod banskoštiavnickou Kalváriou sa už budúci víkend uskutoční 1. ročník podujatia Deň rodiny a športu pod Kalváriou. Okrem možnosti stráviť čas so svojou rodinou aktívne, ponúkne podujatie v sobotu 5. mája možnosť podporiť obnovu tejto barokovej pamiatky.
viac
27.05.2019
Na Počúvadlianskom jazere vybudujú drevenú promenádu
Na Počúvadlianskom jazere pri Banskej Štiavnici vybudujú 352 metrov dlhú a 1,8 metra širokú promenádu. Lávka bude vyrobená z dubového dreva a bude mať tri móla, z ktorých bude možný prístup do vody.
viac
09.11.2019
Rozhľadňa na Sitne má vynovenú expozíciu
Na dvoch poschodiach pozorovateľne, ktorej počiatky siahajú až do 18. storočia, nájdu návštevníci viacero interaktívnych exponátov.
viac
12.04.2023
Praha chce Banskej Štiavnici poskytnúť finančný dar 170 tisíc eur
Členovia Rady hlavného mesta Prahy schválili v utorok štyri milióny českých korún (približne 170 000 eur) ako finančný dar Banskej Štiavnici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %