Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.10.2022 11:40

Na podporu filmovej tvorby spojenej s regiónom kraj vyčlení 150 000 eur


Spišský hrad.


Na podporu vzniku audiovizuálnych diel, ktoré popri svojej umeleckej hodnote zviditeľnia Košický kraj ako zaujímavú filmársku lokalitu, pôjde v budúcom roku 150 000 eur.


Grantovú výzvy vyhlásil Košický samosprávny kraj (KSK) v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

Najlepšie scenáre môžu získať sumu do výšky 50 000 eur, záujemcovia môžu svoje žiadosti predkladať do 30. novembra, informoval v utorok samosprávny kraj.

Hlavnými prioritami výzvy na rok 2023 sú podpora audiovizuálnych diel, ktorých dej sa buď odohráva na území kraja, alebo ktoré sa nakrúcajú na jeho území, a podpora autorov a hlavných výkonných umelcov, ktorí majú preukázateľný vzťah ku Košickému regiónu, ako aj výrobcov so sídlom na jeho území.

Celkový rozpočet z grantovej schémy programu Terra Incognita na podporu audiovizuálnych diel sa prerozdelí medzi obsahovo najkvalitnejšiu tvorbu. Hlavní aktéri môžu požiadať o finančnú dotáciu od 5000 do 50 000 eur. Podpora je určená pre všetky typy diel, od hraných až po animované vrátane dokumentárnych alebo ich častí. Podporené môžu byť aj hrané, animované a dokumentárne seriály alebo ich časti.

"V našom kraji sa nachádza niekoľko ikonických miest, ktoré vďačia za svoju slávu filmovému priemyslu. Sú to napríklad jaskyňa Domica, v ktorej sa natáčala známa rozprávka Soľ nad zlato, Zádielska tiesňava zaujala amerických filmárov pri natáčaní trháku Za nepriateľskou líniou, v Slovenskom raji vznikli scény z filmu Eragon a Spišský hrad hostil filmový štáb Dračieho srdca. Verím, že nová výzva na podporu audiovizuálnej tvorby bude prvým veľkým krokom k tomu, aby sa z Košického kraja stala destinácia filmového cestovného ruchu," uviedla výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Nakrúcanie audiovizuálnych diel v Košickom kraji sa musí uskutočniť do 31. októbra 2023.

KSK tento rok zriadil filmovú kanceláriu, ktorá má filmovým a televíznym producentom uľahčiť podmienky na nakrúcanie v regióne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2023
KSK rozdelil na projekty cestovného ruchu a filmový turizmus 1,89 milióna eur
Na projekty spojené s rozvojom cestovného ruchu a turizmu Košický samosprávny kraj (KSK) tento rok rozdelí spolu 1,89 milióna eur.
viac
15.05.2023
Imaginácie opäť ponúknu v centre mesta rozprávkový príbeh
Divadelná show s názvom Imaginácie - kúzelný majáles sa v košickom Mestskom parku a na Hlavnej ulici uskutoční 26. a 27. mája. Diváci si tak opäť budú môcť pozrieť rozprávkový príbeh, ktorý sa odohráva na viacerých scénach.
viac
23.06.2023
V Michalovciach otvorili múzeum veteránov, jeho súčasťou je aj turistický vláčik
Múzeum automobilových a motocyklových veteránov v Michalovciach slávnostne otvorili vo štvrtok. Jeho súčasťou je aj vyhliadkový cestný turistický vláčik, ktorý bude slúžiť na predstavenie mesta a prepojenie s okolím vrátane Zemplínskej Šíravy.
viac
18.11.2023
Čas vianočný 2023
Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja srdečne pozýva všetkých záujemcov o tradičnú ľudovú tvorbu na vernisáž výstavy Čas vianočný, ktorá sa uskutoční 1. decembra 2023 o 16,30 hod. v Makovického dome v Žiline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %