Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.11.2021 10:50

Na podporu území mestského rozvoja je potrebných viac peňazí


K8 - logo


Primátori ôsmich krajských miest na Slovensku podporili v roku 2020 zriadenie území mestského rozvoja preto, aby aj mimo krajských miest vznikli póly rastu, ktoré môžu byť nástrojom pre vyrovnávanie regionálnych rozdielov.


Urobili tak už v tomto programovom období všetky okolité krajiny, ktoré takéto územia zriadili a dali im k dispozícii viac peňazí 15 až 25 %. Konštatovali to v piatok 12. novembra po rokovaní členovia Združenia krajských miest (K8) v Žiline.

„Očakávali sme, že Vláda SR to urobí podobne a na podporu území mestského rozvoja poskytne finančné zdroje minimálne na úrovni 15 %. Presadenie tejto myšlienky nebolo jednoduché, lebo s ňou vláda nebola stotožnená. Nakoniec musela tieto pravidlá zaviesť, ale urobili len polovicu potrebného. Územia zriadila, ale dala im len povinný balík, teda 8,1 % zdrojov, pričom potrebných bolo minimálne 15 %. Toto polovičaté riešenie viedlo k tomu, že viac miest má menej peňazí a najviac na to doplatili krajské mestá, ktoré za túto správnu myšlienku zaplatili,“ vysvetlil primátor Žiliny a predseda K8 Peter Fiabáne.

Primátori krajských miest sa na rokovaní venovali aj aktuálnej pandemickej situácii na Slovensku. Zástupcovia miest sa zhodli, že situácia v najväčších nemocniciach v rámci Slovenska je alarmujúca. Opäť sa zapĺňajú covidové oddelenia a pribúdajú neočkovaní pacienti, ktorých je potrebné hospitalizovať. „Jednomyseľne sme sa zhodli, že vakcináciu považujeme za účinnú pomoc pri boji s koronavírusom. Aj týmto chceme apelovať na všetkých, ktorí majú možnosť zaočkovať sa, aby neváhali a urobili to. Sme pripravení na úrovni miest pri tomto procese pomôcť,“ podotkol Peter Fiabáne.

Združenie K8 upozorňuje na dopady niektorých legislatívnych návrhov, ktoré sa pripravujú a následne aj predkladajú na rokovanie Národnej rady SR. Mnohé z nich majú často veľmi podstatné pre fungovanie samospráv, no napriek tomu nie sú vopred prerokované a spripomienkované zástupcami miest a obcí.

Primátori krajských miest sa informovali jednak už o schválenej legislatíve a ocenili spoluprácu s Ministerstvom vnútra SR, Policajným zborom SR a Národnou radou SR pri príprave zákona o cestnej premávke. Aktívne chcú v tejto agende aj naďalej spolupracovať pri implementácii objektívnej zodpovednosti v praxi. Pri legislatíve týkajúcej sa odpadov by Združenie K8 privítalo väčšiu ochotu akceptácie odborných stanovísk zo strany miest kompetentnými ministerstvami.

Združenie K8 si na piatkovom rokovaní zároveň zvolilo nové orgány združenia. Od januára 2022 bude funkciu predsedu K8 na polročné obdobie zastávať nitriansky primátor Marek Hattas, podpredsedom sa stane primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Autor: (ts-MsÚ Žilina, Vladimír Miškovčík, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2016
Primátori krajských miest požadujú viaceré zmeny zákonov
Primátori ôsmich slovenských krajských miest dnes v rámci Združenia K8 rokovali v Košiciach. Zaoberali sa viacerými otázkami, ktoré ich trápia a vyžadujú si zmenu v legislatíve.
viac
10.02.2017
Petržalka podporí zaujímavé projekty
Po zmene pravidiel poskytovania účelových dotácií pre neziskové organizácie, rôzne spolky a združenia či právnické osoby vykonávajúce verejno-prospešnú činnosť si o dotáciu požiadalo 95 uchádzačov.
viac
08.01.2019
K8 o chodníkovej novele, o hazarde, financovaní samosprávy a mestskej polícii
Primátori krajských miest pod vedením primátora Bratislavy Matúša Valla dnes v rámci Združenia K8 rokovali o viacerých spoločných témach a problémoch miest, pri ktorých je dôležité vytvoriť aj verejný tlak, aby sa účinnejšie riešili.
viac
11.06.2022
Predstavitelia K8 kritizovali vládu, ktorá sa podľa nich chová centralisticky
Predstavitelia krajských miest zo združenia K8 na piatkovom rokovaní v Nitre kritizovali takzvaný protiinflačný balíček. Primátori najväčších slovenských miest sa obávajú, že preň prídu samosprávy o veľkú časť svojich príjmov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %