Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.03.2019 07:22

Na predloženie projektu ostáva už len necelý mesiac


Parenica fest je tradičným podujatím, ktoré do obce Drietoma neďaleko krajského mesta už dlhé roky v lete láka priaznivcov dobrej hudby.


So zaujímavým nápadom zameraným na rozvoj kraja môžu žiadatelia v rámci tretieho ročníka Participatívneho – komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) prísť už len do konca mesiaca.


Trenčianska župa zaviedla Participatívny-komunitný rozpočet TSK ako vôbec prvý z krajov pred dvomi rokmi. Svojim obyvateľom prostredníctvom neho ponúkla možnosť prispieť k rozvoju kraja vlastnými nápadmi. Z Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK bolo počas uplynulých dvoch rokov podporených 85 jedinečných komunitných projektov. Víťazom prvého ročníka PaKR v celkovom počte nazbieraných hlasov sa stal projekt moderného mestského trhu Trenčín na korze, ktorý oživil Ulicu 1. mája. Na jeden deň ju premenil na moderné trhovisko, v stánkoch ktorého dostali šancu odprezentovať svoje hand-made výrobky lokálni predajcovia. V druhom ročníku si prvenstvo odniesol tiež trenčiansky projekt s názvom Hospic ako pomoc rodinám a rozvoj dobrovoľníckej činnosti v ňom. Škála nápadov predkladateľov je každým rokom širšia, sú medzi nimi kultúrne či športové podujatia, nákup detských prvkov na ihriská či do areálov škôl, zaobstaranie športovej výbavy, uchovávanie tradícií prostredníctvom ušitia krojov nielen z regiónu či aktivity v oblasti životného prostredia.

Participatívny rozpočet kraja ako vítaná pomoc pre žiadateľov

Parenica fest je tradičným podujatím, ktoré do obce Drietoma neďaleko krajského mesta už dlhé roky v lete láka priaznivcov dobrej hudby. S nápadom „urobiť si koncert“ prišli v lete 2009 dve spriatelené kapely Pell-Mell59 a OFOMUD, čo bol prvý krok na ceste za jeho každoročnou organizáciou. V priebehu pribúdajúcich rokov rástla nielen návštevnosť jednotlivých ročníkov festivalu, ale aj počet účinkujúcich. Keďže príprava festivalu nie je finančne jednoduchá a vyžaduje si nájdenie sponzorov, predložili organizátori v roku 2018 projekt do Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK. Hlasy verejnosti napokon rozhodli o jeho podpore zo župných peňazí. „Pre neziskové projekty, akým je aj festival Parenica, je PaKR vítaná pomoc. Vďaka PaKR sme mohli skvalitniť služby a celkový komfort festivalu účinkujúcim a návštevníkom, keďže sme z neho financovali hlavne stany na festivale a sprievodný program. Je to veľmi vítaná pomoc od TSK, bez ktorej by 6. ročník Parenice nebol taký kvalitný,“ priblížil prínos zapojenia sa do PaKR TSK organizátor festivalu Róbert Bredschneider.

 Tretí ročník, ktorý odštartoval prvým dňom nového kalendárneho roka, tento rok podporí oveľa viac projektov. Suma vyčlenená na originálne nápady obyvateľov kraja sa totiž navýšila dvojnásobne, a to až na 200 tisíc eur. Predložiť návrh je naozaj jednoduché, pomôcť verejnosti so správnym vyplnením žiadosti môže aj manuál, ktorý nájde na tejto adrese.

Tešíme sa na vaše nápady.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2017
Neváhaj a pošli svoj návrh projektu aj ty!
Participatívny rozpočet Trenčianskej župy ti pomôže zhmotniť nápady.
viac
23.02.2019
Do participatívneho-komunitného rozpočtu dvakrát viac prostriedkov ako vlani
Participatívny-komunitný rozpočet TSK vstúpil do svojho tretieho ročníka. Trenčiansky samosprávny kraj ako prvý spomedzi vyšších územných celkov vyčlenil finančný objem, o ktorom už tretíkrát rozhodnú obyvatelia jednotlivých okresov prostredníctvom transparentného hlasovania.
viac
06.03.2019
Župa už pripravuje rozpočet na rok 2020, zohľadňuje pritom priority jednotlivých
Práce na príprave rozpočtu Trenčianskej župy na roky 2020 - 2022 odštartovali úvodnými stretnutiami v prítomnosti poslancov Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), riaditeľa Úradu TSK a vedúcich zamestnancov jednotlivých odborov a oddelení Úradu TSK.
viac
22.03.2019
O dvestotisíc eur sa zatiaľ uchádzajú tri okresy, šanca uspieť je stále veľká
Posledné dva marcové týždne ešte stále ponúkajú možnosť zapojiť sa do tretieho ročníka Participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (PaKR TSK). Šancu premeniť svoj originálny nápad na skutočnosť využili zatiaľ len žiadatelia z troch okresov Trenčianskeho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %