Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
24.08.2017 01:54

Na prešovských uliciach pribudlo 50 nových kontajnerov


Ilustračná snímka: (int).


Na prešovských uliciach pribudlo 50 kusov kontajnerov na triedený zber plastov. Mesto upozorňuje občanov, že zvýšiť efektívnosť separácie môžu tiež tým, že nenechajú odvážať „vzduch“.


Technické služby mesta Prešov, a. s. v uplynulých dňoch rozmiestnili na 50 miestach kontajnery na triedený zber, konkrétne plasty. Tie boli rozmiestnené celoplošne po meste, na sídliskách i v okolí bytových domov blízko centra na základe požiadaviek obyvateľov i vlastného monitoringu pre dostatočné vybavenie každej mestskej časti kontajnermi na triedený zber.  

Pre využite maximálnej kapacity kontajnerov a efektivity separácie odpadov by obyvatelia nemali zabúdať ani na zmenšenie objemu PET fľaše či plechovky jednoduchým stlačením či rozšliapnutím. Týmto jednoduchým úkonom sa dá zabrániť, aby sa nevyvážali kontajnery naplnené „vzduchom“, ale využila by sa maximálna kapacita nádoby na triedený zber.

Proces triedenia odpadu v meste Prešov zabezpečujú Technické služby mesta Prešov, a. s. už od 90. tych rokov, kedy bolo v rámci prešovských sídlisk rozmiestnených prvých 34 kontajnerov na triedený zber papiera a plastov. Postupne boli podmienky pre triedenie rozširované a zber doplnený o ďalšie komodity: sklo, kovy, viacvrstvové kombinované materiály a v rámci rodinných domov aj o zelený, biologicky rozložiteľný odpad. Súbežne bol v rámci komplexnej bytovej výstavby zavedený tzv. kontajnerový, v rámci individuálnej bytovej výstavby tzv. vrecový systém zberu odpadov. Aktuálne je v Prešove kontajnerov triedený zber 225 ks na papier, 228 ks na sklo, 287 ks na plasty a 197 ks VKM, spolu 937 ks kontajnerov.

Všetky ostatné triedené zbierané komodity = objemný, stavebný, nebezpečný odpad, autobatérie, oleje, olejové filtre, žiarivky, svietidlá, vyradené elektrické a elektronické zariadenia, penový polystyrén a textil vrátane papiera, plastov, skla, VKM+kovov a biologicky rozložiteľných odpadov (trávy, konáre, ovocie, lístie) môžu občania s trvalým pobytom na území mesta bezplatne odovzdať v rámci Zberných dvorov TSmP, a. s. (Bajkalská 33, Jesenná ul. 3) v čase od 8:00 – 18:00 hod. (pondelok – sobota).

Technické služby mesta Prešov, a. s. zaznamenali výrazný progres v 1. polroku 2017 v porovnaní s rokom 2016 v množstvách vytriedených odpadov a cieľom je v nastavenom trende naďalej pokračovať.

 

Autor: (vkg)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Kam s použitým olejom z kuchyne?
Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?
viac
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
02.10.2017
Triedim, triediš, triedime
Prešovské technické služby sa zapojili do vyučovacieho procesu. Deti prešovských škôl učia triediť odpad. 
viac
18.12.2019
Na čo by od januára nemali samosprávy zabudnúť
Ak v tomto roku nádoba na triedený zber v obci alebo v meste obsahovala viac ako 45 percent znečistenia, podľa zákona sa nepovažoval tento odpad za vytriedený.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %