Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.04.2024 09:55

Na projekty v kraji pôjde ďalších 36 miliónov eur


Snímka zdroj: Partnerská dohoda


Pôvodná alokácia na integrované územné investície vo výške 250 miliónov eur pre PSK sa zvýši o ďalších 36 miliónov. Rozhodli o tom MIRRI SR a SIEA, ktorí presunuli takmer 185 miliónov eur do gescie ôsmich Rád partnerstiev.


Financie budú prerozdelené na ďalšie projekty integrovaných územných investícií v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK). Zaoberala sa tým Rada partnerstva PSK na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.         

Ako povedala, Rada partnerstva odsúhlasila aj používanie aplikácie Regionálneho Informačného Systému Kooperácie (RISK) na vypracovanie a predloženie projektových zámerov. Novinka sa postará o rýchlejšie a efektívnejšie zaznamenanie projektu s menšou chybovosťou.         

"Rada partnerstva odklepla aj kritériá na zúženie zoznamu projektových aktivít zo zásobníka projektov RISK, ktoré budú podporené, a to pre projekty na predchádzanie vzniku odpadov, dobudovanie zberných dvorov v obciach a mestách, podporu kamerových systémov a osvetlenia či dobudovanie komunitných centier. Ide o oblasti, kde dopyt z územia mnohonásobne prevyšuje alokáciu vyčlenenú pre územie kraja," uviedla Jeleňová.         

Odsúhlasila aj ďalších 12 projektov, ktoré budú financované z integrovaných územných investícií. V oblasti výskumu, vývoja a inovácií odobrila projekt transformácie Inovačného partnerského centra na regionálnu inovačnú autoritu PSK.         

K rozvoju verejnej dopravy v kraji prispeje projekt na vybudovanie prestupných terminálov, parkovísk a zastávok na trase Prešov - Veľký Šariš - Sabinov - Lipany a na trase Prešov - Raslavice - Bardejov. Rada partnerstva podporí aj realizáciu druhej fázy projektu Eliminácia bezpečnostných rizík na mostoch a oporných múroch na ceste II/537.         

Rada partnerstva takisto schválila päť projektov v oblasti odpadového hospodárstva - podporené budú zberné dvory v obciach Nová Kelča, Kvakovce, Malá Domaša, Bžany a Slovenská Kajňa. Rovnako i dva projekty na vybudovanie oddychových zón v obci Topoľa ako doplnkové projekty nadväzujúce na kľúčový projekt Poloniny Trail.         

Na uplynulých zasadnutiach schválila Rada partnerstva per rollam päť prioritných projektov, ktoré budú podporené z alokácie pre integrovaný územný rozvoj. Medzi nimi sú dva dôležité projekty pre Prešovský kraj zamerané na dobudovanie základnej environmentálnej infraštruktúry v okrese Snina (Zbojská dolina), ktoré zabezpečia prístup k pitnej vode a vybudovanie infraštruktúry na odvádzanie odpadových vôd v okrese Snina.         

Hlasovaním per rollam bolo podporených ďalších 14 projektov školských, kultúrnych a sociálnych zariadení, ktoré sa zapojili do výzvy na zníženie energetickej náročnosti verejných budov a momentálne sa čaká na ich vyhodnotenie.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.11.2020
Program Spoločne pre región opäť podporí projekty na východe
Grantový program Spoločne pre región opäť rozdelí 13 000 eur na podporu verejnoprospešných komunitných projektov na východnom Slovensku. V poradí 14. ročník programu otvárajú Karpatská nadácia a košická hutnícka spoločnosť.
viac
27.02.2021
Rezort regionálneho rozvoja s regiónmi o eurofondoch
Žiadatelia i prijímatelia dostanú ďalšiu odbornú pomoc pri príprave a realizácii projektov vďaka špecializovaným technickým sekretariátom pri Rade partnerstva, ako aj regionálnym centrám ministerstva.
viac
17.06.2021
Zasadala Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj BSK
V stredu 16. júna zasadla v priestoroch Úradu BSK už po štvrtýkrát Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj.
viac
22.10.2021
Zasadala Rada partnerstva PSK. Kraj bude rozhodovať o 19 prioritách
Na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa vo štvrtok 21. mája uskutočnilo v poradí štvrté zasadnutie Rady partnerstva PSK. Pre aktuálne platné covid opatrenia stretnutie prebehlo online formou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %