Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.11.2022 10:35

Na projekty v NP Muránska planina a Poloniny pôjde vyše 17 miliónov eur


Na snímke výhľad na Muránsku planinu zo Salaša Zbojská za obcou Pohronská Polhora. Snímka zdroj: (tasr).


V Národnom parku (NP) Muránska planina z plánu obnovy podporia 15 projektov v sume vyše 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporia v Národnom parku Poloniny.


Na tlačovej konferencii o tom informoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča.

Na Muránskej planine sa počas realizácie projektov má vytvoriť 57 pracovných miest. Po ich ukončení vznikne 16 pracovných miest, povedal Kiča. Vybuduje sa 59,4 kilometra a obnoví sa 350 kilometrov už existujúcich cyklotrás. Postaviť sa majú okruhy a značenie trás pre rekreačné a bežecké lyžovanie, moderné návštevnícke centrum, záchytné parkoviská v obciach Muráň a Šumiac.

Na Muránskej planine sa z financií plánu obnovy podporí rozvoj jazdeckej turistiky, historický chov koní či budovanie náučných chodníkov. Nastane aj čiastočná obnova ruín hradu Muráň, priblížil Kiča. Vytvorí sa regulácia a zadržiavanie vody, čím sa znížia vysoké prietoky potokov, obnovia sa aj historické parky.

Kiča pokračuje, že v NP Poloniny vznikne počas realizácie projektov 46 pracovných miest a po ich ukončení 23 miest. Vybudujú sa oddychové zóny na podporu prírodného mäkkého turizmu. V Poloninách sa má vybudovať aj múzeum na podporu zachovania rusínskej kultúry a tradičných remesiel. Región sa má podľa štátneho tajomníka digitalizovať, vytvoria sa interaktívne mapy či virtuálne prehliadky.

Ďalej sa má v Poloninách vybudovať živé múzeum remesiel a života. V troch obciach sa zriadia ekologicko-edukačné centrá, uviedol Kiča. Skonštatoval, že peniaze pôjdu aj na zlepšenie astronomického observatória. Postavia sa tam napríklad dva nové pozorovacie pavilóny.

Minister životného prostredia Ján Budaj povedal, že peniaze z plánu obnovy sa musia využiť do polovice roka 2026.  "Tam naozaj bude snaha makať veľmi rýchlo. Verím, že všetky projekty budú uskutočnené," podotkol.

Projekty posúvajú podľa generálnej riaditeľky sekcie plánu obnovy Lívie Vašákovej regióny smerom od ťažby dreva k službám. Sú tiež v súlade s klimatickými a environmentálnymi cieľmi. Investícia nadväzuje na reformu národných parkov. "Je to začiatok dôležitej zmeny, aj keď prostriedky z plánu obnovy nebudú postačujúce. Bude potom priestor na to, aby sa doplnili inými zdrojmi, či už zo štrukturálnych fondov alebo štátneho rozpočtu," skonštatovala Vašáková.

Štátny tajomník ubezpečil tých, ktorých projekty ostali v prvom kole nepodporené, že sa pokúsia pre nich nájsť financie v rámci eurofondov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2020
Envirorezort predstavil zonáciu NP Muránska planina
Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt zonácie Národného parku Muránska planina. Ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá platí od 1. januára 2020.
viac
21.04.2022
Obce v okrese Revúca sa chcú uchádzať o financie z prvej zelenej výzvy
Samosprávy v okrese Revúca vítajú možnosť čerpať financie v rámci prvej zelenej výzvy slovenského plánu obnovy a odolnosti s cieľom rozvíjať turizmus v národnom parku Muránska planina.
viac
10.11.2022
Kraj získal na rozvoj NP Muránska planina z plánu obnovy vyše 1,5 mil. eur
Organizácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) získali na rozvoj Národného parku (NP) Muránska planina viac ako 1,5 milióna eur.
viac
26.11.2022
Polomka chce z plánu obnovy vybudovať pri lyžiarskom vleku nové parkovisko
Obec Polomka v okrese Brezno, ktorá sa nachádza v severnej časti Národného parku (NP) Muránska planina, chce s pomocou financií z plánu obnovy vybudovať pri lyžiarskom vleku nové parkovisko. Pre TASR to uviedol Stanislav Príboj z obecného úradu, ktorý má na starosti grantové projekty samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %