Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.08.2021 01:40

Na Pustom hrade bude opäť kráľovská svadba


Snímka zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus


Reprodukcia kráľovskej svadby, ktorá sa pôvodne uskutočnila pred viac ako 750 rokmi na Pustom hrade nad Zvolenom, bude v sobotu (28. 8.) na tom istom mieste.


Tak ako vtedy, aj teraz si Konštancia, dcéra kráľa Bela IV., bude brať Danila, syna haličského kniežaťa Leva. Ako pre TASR uviedla Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu Dobrý kraj, reprodukcia kráľovskej svadby sa na Pustom hrade uskutočnila prvýkrát minulý rok.      

"Prilákala vtedy takmer tisícku divákov, hoci prípravu podujatia ovplyvňovali protipandemické opatrenia," pripomenula. Úspech podujatia presvedčil organizátorov k rozhodnutiu spraviť z kráľovskej svadby tradičné podujatie na strednom Slovensku.       

Na príprave programu sa bude aj tento rok podieľať takmer stovka priaznivcov stredoveku, združených v rôznych rytierskych, šermiarskych a historických spolkoch, naprieč celým Slovenskom. Pod vedením rytierov Vir Fortis zo Zvolena pripravia pre návštevníkov množstvo vystúpení počas celého dňa.       

Samotnému aktu kráľovskej svadby bude predchádzať sprievod svadobnej družiny, sokoliari, šermiarske súboje o ruku princeznej, detský kútik s hrami, kaukliarom a šašom či lukostrelecký turnaj. Nebudú chýbať ani dobové tance a stredoveká hudba v podaní skupín Vrbovské vŕby či Gjoll.       

Bohatý bude aj sprievodný program v areáli. Najmenší si môžu pozrieť predstavenia Bábkového divadla na rázcestí či vyskúšať prácu šikovných remeselníkov na hrade. Súčasťou bude aj rytiersky súboj na koňoch v podaní Spoločnosti veselých šermiarov Cassanova z Banskej Bystrice.      

Tohtoročnou novinkou bude možnosť prenocovania na Pustom hrade z piatka (27. 8.) do soboty.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2018
Na Pustom hrade otvoria infobod a bufet
Pustý hrad je pýchou mesta Zvolen: patrí medzi najvýznamnejšie národné pamiatky, výskum, ktorý na ňom prebieha nepretržite od roku 1992, odhalí každý rok nové prekvapenia a jeho návštevnosť rastie. Aby mesto podporilo služby turistom, otvára teraz bufet a informačné centrum.
viac
30.05.2019
Zvolenský Deň detí plný smiechu a zábavy
Nedeľné dopoludnie bude vo Zvolene patriť deťom. Na tradičných oslavách MDD si užijú korčuľovanie, športovanie, tvorivé dielničky ale aj rozprávkový výstup na Pustý hrad.
viac
05.09.2020
Na Pustom hrade si pripomínajú svadbu z 13. storočia
Pustý hrad nad Zvolenom žije v sobotu históriou. Návštevníci a turisti si môžu pozrieť rekonštrukciu svadby z 13. storočia. Dcéra uhorského kráľa Belu IV. Konštancia si berie syna haličského kniežaťa Leva.
viac
22.08.2023
Na Pustom hrade si opäť pripomenú svadbu z 13. storočia
Na Pustom hrade nad Zvolenom si počas posledného augustového víkendu opäť pripomenú svadbu z 13. storočia. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %