Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
26.06.2021 09:00

Na Pustom hrade v sezóne obnovia jednu vežu a vymenia aj infotabule


Pohľad na Pustý hrad. Snímka zdroj: bystriconoviny.sk


Obnova veže vo východnej línii opevnenia hradu, realizácia bezpečného schodiska a plošiny na veži komitátneho hradu, a tiež výmena všetkých informačných tabúľ - to sú hlavné plány archeológov pre tohtoročnú, už 30. sezónu výskumu a obnovy na Pustom hrade nad Zvolenom.


"Zrealizujeme, samozrejme, aj niekoľko archeologických sond. Jedna bude mať za cieľ preskúmať plochu pri východnej línii opevnenia Horného hradu a zároveň overí nálezovú situáciu pri ťažobnej jame, ktorá sa nachádza v jej susedstve a spresní jej datovanie," uviedol pre TASR vedúci archeologického výskumu na Pustom hrade Ján Beljak.       

Druhá sonda má za cieľ preskúmať plochu na vrcholovej plošine Horného hradu, kde sa už v predchádzajúcich sezónach výskumom potvrdili remeselné dielne.       "Sonda číslo tri bude skúmať plochu pri západnej hradbe tzv. Dončovho hradu. Zároveň overí existenciu remeselných dielní v tejto časti Horného hradu," doplnil Beljak.       

V rámci archeologického výskumu sa tiež zrealizuje začistenie a dokumentácia odkrytých murív pre obnovu veže vo východnej línii opevnenia Horného hradu a zrealizuje sa tiež  planírovanie skládky sute z výskumu v 90. rokoch 20. storočia a vytriedia sa z nej archeologické nálezy a kameň na ďalšiu sanáciu Pustého hradu.      

 Výskum a obnova Pustého hradu bude trvať každý pracovný deň od začiatku júla do konca októbra.       

Podľa Beljaka za celé 30-ročné obdobie výskumu a obnovy na Pustom hrade bolo hlavným donátorom mesto Zvolen. "Tento rok sme získali opäť grant aj z ministerstva kultúry a teším sa, že bude pokračovať aj projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva," pripomenul. Ich mzdy budú refundované cez regionálne úrady práce.       

Na letnú školu archeológie, ktorú organizuje Katedra archeológie UKF v Nitre v spolupráci s Archeologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) prispel Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2018
Najzaujímavejším objavom sezóny na Pustom hrade je ihlica z jantáru
Najzaujímavejším nálezom končiacej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom bola tordovaná ihlica vyrobená z jantáru. Archeológovia tam okrem falzifikátov mincí z prelomu 13. a 14. storočia objavili aj pravé razby Bela IV. a Přemysla Otakara II.
viac
28.09.2019
Uplynulá archeologická sezóna bola na Pustom hrade najbohatšia na nálezy
Ako najbohatšiu na nálezy hodnotia archeológovia uplynulú sezónu na Pustom hrade nad Zvolenom. Objavených bolo napríklad 20 pravých mincí a 25 falzifikátov a veľmi cenné sú aj početné šperky z 13. storočia. Podstatná časť nálezov sa našla na hornom Pustom hrade.
viac
17.09.2021
Nálezy na Pustom hrade sa rozšírili o ďalšie falošné stredoveké mince
Opätovné nálezy falzifikátov stredovekých mincí a tiež objav múru, ktorý patrí doteraz nepoznanej stavbe, patrili medzi najzaujímavejšie objavy tohtoročnej 30. letnej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom.
viac
08.07.2022
Na Pustom hrade sa tento rok sústredia na obnovu hlavnej vstupnej brány
Na Pustom hrade nad Zvolenom začala v týchto dňoch 31. sezóna archeologického výskumu a obnovy. Obnovou prejde tentoraz hlavná vstupná brána Horného hradu. Uviedol to vedúci výskumu Ján Beljak.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %