Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.10.2020 02:50

Na rieke Hučava pod Poľanou odstránia starú hať


Hať na rieke Hučava. Snímka zdroj: (Miro OČADLÍK, WWF Slovensko).


„Dlhodobo upozorňujeme na to, ako prehradenia na riekach zhoršujú stav našich vôd a ohrozujú populácie migrujúcich rýb. Máme tak jedinečnú šancu vrátiť rieke dobrý ekologický stav,“ informovala o tom Settey Hajduchová z mediálneho tímu WWF (World Wide Fund for Nature) Slovensko.


Ako dodala, názov Hučava napovedá o charaktere rieky, ktorá tečie z kaldery vyhasnutej sopky Poľana. Chránená krajinná oblasť Poľana bola vyhlásená už v roku 1981 a neskôr bola zaradená do sústavy biosférických rezervácií UNESCO, do sústavy chránených vtáčích území a území európskeho významu Natura 2000.       

„Hučava pramení približne 100 metrov pod vrcholom Poľany v nadmorskej výške 1330 metrov a približne po 38 kilometroch sa vlieva do rieky Zolná. Z populácie rýb môžeme v tejto rieke nájsť sedem druhov. Dominujú pôvodné ryby, ako pstruh potočný, hlaváč pásoplutvý či slíž severný. Vyskytuje sa tu aj rak riečny či vydra riečna a vidieť tu možno rybárika riečneho, vodnára potočného či bociana čierneho a bieleho,“ priblížil expert na vodné ekosystémy z WWF Slovensko Miroslav Očadlík.       

„Hať, ktorú chceme odstrániť, je najväčšou na rieke. Nachádza sa pod obcou Očová, je nepriechodná pre všetky vodné organizmy a predstavuje prekážku pre prirodzený tok sedimentov a organických látok. Nad ňou, v obci Očová, sa nachádza ešte jedno prehradenie, ktoré keď spriechodnia, uvoľní sa 25 kilometrov rieky,“ doplnil.       

„Dobrý ekologický stav riek a s tým súvisiace odstraňovanie prehradení na riekach je záväzok, ktorý nám vyplýva z národnej i európskej legislatívy. Chceme ukázať, že má zmysel vracať riekam ich prirodzenú podobu,“ uviedla riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.        

Prehradenia na riekach analyzovali aj Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenský vodohospodársky podnik, Štátna ochrana prírody SR a občianske združenia Rieka a Slatinka. V prvom kole z viac ako 1000 prehradení vybrali 50 na terénny prieskum.       

O tom, či je prehradenie vhodné na odstránenie, rozhodovali kritériá ako bariérny efekt, vplyv na chránené územia, technický stav, ekologický stav toku, ale i to, komu bariéra patrí a či sa využíva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2016
Pod Tatrami pomôžu migrácii rýb
Vybudovali prvý rybovod, náhradný vodný prúd, ktorý odstraňuje migračnú bariéru pre niektoré druhy rýb a ďalšie vodné živočíchy.
viac
25.04.2017
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili vo Falckom lese
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili ochranári počas uplynulého víkendu na území Falckého lesa v Nemecku. Pomenovali ho Cyril. Ide v poradí už o štvrtého rysa zo slovenskej prírody vypusteného v najväčšej zalesnenej oblasti v krajine. Projekt má pomôcť zachovaniu populácie rysa v Nemecku.
viac
14.03.2020
Vedci sa zaoberajú inváznymi rastlinami a ochranou prírodného bohatstva
Vedci z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV) riešia viacero projektov zameraných na výskum inváznych rastlín na Slovensku a v zahraničí.
viac
18.01.2022
V Pieninách sa uskutočnilo zimné sčítanie vodného vtáctva
Uplynulý víkend sa uskutočnilo v poradí už 55. medzinárodné zimné sčítanie vodného vtáctva na Slovensku. Do podujatia sa zapojil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %