Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.01.2023 07:45

Na rozvoj jazdeckého turizmu v regióne pôjde vyše 270 000 eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Na rozvoj jazdeckého turizmu v Národnom parku (NP) Muránska planina pôjde z plánu obnovy viac ako 270 000 eur.


Občianske združenie (OZ) Partnerstvo Muránska planina – Čierny Hron, ktoré projekt pripravilo, plánuje v regióne sprevádzkovať približne 150 kilometrov jazdeckých trás. Za OZ to uviedla Janka Rončáková.

"Projektom pokračujeme v podpore rozvoja jazdeckej turistiky v NP Muránska planina a jeho okolí. Zámerom je zriadenie a sprevádzkovanie hlavných jazdeckých trás Huculskej magistrály tak, aby spĺňali štandardy oficiálnych turistických trás a zvýšila sa bezpečnosť a komfort turistov na koňoch," priblížila Rončáková.

Súčasťou pripravovaného projektu bude vytýčenie trás, ich zameranie a mapovanie či vysporiadanie s majiteľmi pozemkov. Nasledovať bude vyznačenie trás a doplnenie drobnej infraštruktúry pre jazdeckú turistiku. OZ tiež plánuje pre turistov na koňoch vytvoriť navigačnú aplikáciu, mapy či tlačeného sprievodcu.

Jazdecké trasy na Muránskej planine majú podľa OZ po dokončení predstavovať prvý ucelený pilotný projekt jazdeckej turistiky na Slovensku. Jedným z jeho hlavných cieľov je zvýšiť návštevnosť regiónu a podporiť prírodnú formu turizmu. Združenie tiež plánuje vytvoriť jedno trvalé pracovné miesto, a to na pozícii pracovníka údržby jazdeckých trás.

Na realizáciu projektu bude môcť OZ Partnerstvo Muránska planina – Čierny Hron čerpať z plánu obnovy 271 350 eur. Ministerstvo životného prostredia SR z plánu obnovy podporilo na území NP Muránska planina v rámci výzvy zameranej na transformáciu regiónu 15 projektov v celkovej sume viac ako 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporil envirorezort s rovnakým cieľom aj v NP Poloniny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2022
Obec chce turizmus rozvíjať obnovou klinčiarne a novou cyklotrasou
Obnovou viac ako 150 rokov starej budovy niekdajšej klinčiarne a vybudovaním novej cyklotrasy chce obec Muránska Huta v okrese Revúca prispieť k rozvoju cestovného ruchu na území Národného parku (NP) Muránska planina.
viac
14.12.2022
Okolie Vodopádu Bystrô na Poľane plánuje BBSK ďalej rozvíjať
Práce na obnove okolia národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane sú ukončené, v pláne je však toto miesto naďalej zatraktívňovať. Potvrdila to hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.
viac
23.01.2023
OZ Lesmír chce v regióne vyškoliť lektorov v prírodnom turizme
Bezplatné vzdelávacie workshopy pre budúcich lektorov v prírodnom turizme, vytvorenie edukačných videí či digitálnych náučných chodníkov sú hlavné ciele projektu občianskeho združenia (OZ) Lesmír, ktorý plánujú v Národnom parku (NP) Muránska planina realizovať v najbližších dvoch rokoch.
viac
04.07.2023
Divín chce obnoviť rekreačnú zónu pri Ružinej, súkromník buduje pieskovú pláž
Obec Divín v okrese Lučenec pripravuje obnovu rekreačného strediska pri vodnej nádrži Ružiná, v rámci ktorej počíta s vybudovaním turistickej infraštruktúry i úpravou brehov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %