Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.04.2022 07:45

Na Sídlisku KVP vznikol ovocný sad


Na snímke novovysadený ovocný sad na košickom Sídlisku KVP. Snímka zdroj: (tasr).


Na košickom Sídlisku KVP vznikol prvý ovocný sad. V uplynulých dňoch samospráva spolu s dobrovoľníkmi vysadila na lúke medzi Stierovou a Dénešovou ulicou dokopy 43 ovocných stromov.


Ide o jeden z víťazných projektov participatívneho rozpočtu, o jeho realizácii rozhodli obyvatelia vo verejnom hlasovaní. Pre TASR to uviedla hovorkyňa mestskej časti (MČ) Ivana Padová.

Vysadili tam napríklad rôzne odrody jabĺk, sliviek, marhúľ či višní. Lokalitu, ako aj výber drevín odporučili ovocinári a ďalší odborníci. Údržbu ovocného sadu bude mať na starosti sociálny podnik MČ.

Podľa predkladateľa projektu Martina Žeca pôjde o jeden z najrozmanitejších sadov v okolí Košíc. „Táto odrodová skladba ovocných drevín nie je nikde naokolo. Keď sa stromy ujmú, bude to významná databanka odrôd, aj starších, aj novších druhov. Tieto odrody sme vyskladali tak, aby kvitli v priebehu celej úvodnej časti vegetačnej sezóny, teda od apríla až po august,“ povedal s tým, že sad by mal plniť viacero funkcií. Okrem estetickej aj vegetačnú, dendrologickú či mikroklimatickú. Po neskoršom osadení mobiliára by tento priestor mohol byť využívaný aj na relax, po osadení informačných tabúľ i na vzdelávanie.

Urodené ovocie bude podľa Padovej slúžiť obyvateľom Sídliska KVP. „Keďže išlo o projekt z participatívneho rozpočtu, cieľom je jeho komunitné využitie,“ skonštatovala. Žec predpokladá, že občanom sa umožní samozber, prípadne istá kontrolovaná forma spracovania úrody. Desiatky stromov rôzneho zloženia by podľa neho mohli o päť až desať rokov priniesť zaujímavé výnosy. „Úroda by sa tak mohla rozdeliť medzi spracovateľov napríklad v školách na sídlisku,“ doplnil s tým, že ďalšou z možností je aj istý variant farmárskych trhov. „V diskusii padol aj zaujímavý nápad sídliskovej pálenice. Každopádne bude to v réžii samosprávy. O sídliskový sad bude treba dbať a starať sa oň ako o celok,“ dodal Žec.

Vznik ovocného sadu stál 5000 eur, hradený bol z projektu participatívneho rozpočtu, na ktorý MČ vyčlenila celkovo 20.000 eur. Podporených bolo sedem projektov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2017
Za peniaze z participatívneho rozpočtu vysadili dobrovoľníci orechy
Park Skotňa bol obohatený výsadbou orechov. Dobrovoľníci zrealizovali projekt Orechy pre ľudí, financovaný z participatívneho rozpočtu. Mesto zároveň do konce novembra zrealizuje náhradnú výsadbu drevín.
viac
28.02.2020
MČ Sídlisko KVP opätovne prevzala kontrolu nad stavbou Senior domu
Košická mestská časť Sídlisko KVP za účasti polície a právneho zástupcu v utorok (25. 2.) po siedmich rokoch prevzala opätovne kontrolu nad areálom bývalej škôlky v Drocárovom parku, kde malo fungovať centrum pre seniorov.
viac
20.04.2021
Lučenec zriadi mestský sad, ovocné stromy chce vysadiť aj na sídliskách
Mesto Lučenec plánuje zriadiť mestský ovocný sad na Vinici, výsadbu ovocných stromov chce uskutočniť aj na sídliskách Rúbanisko II a III.
viac
26.03.2024
V sade na Banisku vysadili ďalšie ovocné stromy, je ich už vyše sto
Breznianska samospráva prostredníctvom svojej neziskovej organizácie Brezno pre občanov sa zapojila do jarného kola iniciatívy Nadácie Ekopolis Sadíme budúcnosť a získala 2200 eur na zveľadenie sadu v rekreačno-oddychovej lokalite na Banisku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %