Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.05.2023 01:30

Na sídlisku Sekčov zaviedli preferenciu MHD


Snímka zdroj: (tasr).


Zlepšiť dopravu na sídlisku Sekčov v Prešove má preferencia vozidiel mestskej hromadnej dopravy (MHD). Aktuálne bola zavedená na Arm. gen. Svobodu a Rusínskej ulici.


V rámci projektu došlo tiež k modernizácii cestných svetelných signalizácií na desiatich križovatkách. Inteligentné križovatky dokážu vyhodnotiť meškanie spojov a uprednostniť konkrétny autobus či trolejbus. Primátor Prešova František Oľha tvrdí, že MHD chcú zefektívniť a zrýchliť, aby mala čo najmenšie meškania.

"Každý deň sa stretávame so zápchami na rôznych miestach mesta. Už zo skúsenosti z prvej etapy sme privítali, že sa ide do ďalšej," uviedla vedúca prevádzky Dopravného podniku mesta Prešov Adriana Compeľová.

Pred dvoma rokmi bolo v rámci preferencie MHD zrealizovaných šesť svetelných križovatiek na Levočskej ulici. Vďaka tomu v jednotlivých úsekoch znížila MHD meškanie o jednu až štyri minúty. Na Sekčove sa podľa Compeľovej stáva, že sú meškania približne osem až desať minút. Zavedenie preferencie vozidiel MHD odsledujú a následne vyhodnotia.

Zástupca firmy, ktorá projekt realizovala, v súvislosti s kritikou vodičov osobných áut na nefungujúcu "zelenú vlnu", odporučil, aby šoféri jazdili podľa predpísanej rýchlosti. Systém, ako tvrdí, je naprogramovaný na určitú rýchlosť. O preferencii vozidiel MHD rozhoduje podľa neho radič svetelnej signalizácie, ktorý s vozidlom komunikuje. Ako podotkol, celý systém budú aj na základe spätnej väzby najbližšie mesiace dolaďovať.

Aktuálny projekt bol financovaný z nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra vo výške 865 615 eur. Celkové oprávnené výdavky projektu boli vo výške 911 173 eur. Spolufinancovanie mesta bolo vo výške piatich percent.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2020
Mesto Prešov v spolupráci s NDS rekonštruuje cestu Za Kalváriou
Mesto Prešov opravuje cestu na ulici Za Kalváriou. Vybudovaná bude nová dažďová kanalizácia a v ďalšej fáze rekonštrukcie pribudne nový asfalt.
viac
24.04.2021
MHD bude mať na križovatkách prednosť v jazde
Prešovská radnica podpísala zmluvu s dodávateľom technológie na zavedenie preferencie vozidiel mestskej hromadnej dopravy. V meste už čoskoro vzniknú prvé inteligentné križovatky, ktoré budú vedieť vyhodnotiť meškanie spojov a na základe toho uprednostnia konkrétny autobus alebo trolejbus.
viac
19.05.2021
Prešov by mohol zmodernizovať a postaviť niekoľko nových trolejbusových tratí
Mesto Prešov má reálnu šancu získať nenávratný finančný príspevok v objeme viac ako 2 milióny eur zo zdrojov EÚ na projektové dokumentácie na modernizáciu trolejbusových tratí a na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. Návrh už schválila mestská rada.
viac
09.11.2022
Mesto čoskoro spustí preferenciu MHD aj na sídlisku Sekčov
Po frekventovanej Levočskej ulici, na ktorej už fungujú prvé inteligentné križovatky, začína mesto Prešov s prípravami na zavedenie preferencie mestskej hromadnej dopravy (MHD) aj na dvoch dopravne najvyťaženejších uliciach na sídlisku Sekčov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %