Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.09.2020 10:20

Na školách v Medzilaborciach začínajú s výučbou rusínskeho jazyka


Ilustračná snímka: (skolske.sk).


Nový školský rok so sebou na dvoch základných mestských školách v Medzilaborciach priniesol zavedenie rusínskeho jazyka do vyučovacieho procesu ako riadneho predmetu.


Podľa primátora mesta Vladislava Višňovského ide o logický krok, predseda miestnej organizácie Rusínskej obrody na Slovensku Vladimír Protivňák to vníma ako historický okamih.     

„Je viac ako logické, že v Medzilaborciach sa začína výučba rusínskeho jazyka. K rusínskej národnosti sa tu prihlásila väčšina obyvateľov, cítime preto potrebu, aby sa rusínsky jazyk vyučoval na základných školách,” povedal Višňovský s tým, že v meste sa tak nadviaže na tradíciu spred viac ako 20 rokov, keď bolo vyučovanie rusínskeho jazyka na školách bežné. Ako dodal, postupné zoznamovanie sa detí s azbukou im bude slúžiť ako obohatenie do budúcna. „Rusínsky jazyk, keďže je v azbuke, je blízky ukrajinskému a ruskému jazyku,” vysvetlil.      

Podľa Protivňáka je zavedenie výučby rusínskeho jazyka do vyučovacieho procesu príležitosťou na to, aby boli deti a mládež pozitívne ovplyvnení vo vnímaní svojho pôvodu a regiónu. „Deti sa budú postupne zoznamovať s tradíciami, zvykmi, jedlami, históriou, ktoré tento región a ľudia žijúci v ňom užívajú,” uviedol.      

Vyučovanie rusínskeho jazyka ako riadneho predmetu v rozsahu jednej hodiny týždenne zaviedli v prvom ročníku obe mestské základné školy (ZŠ). Ako ozrejmil riaditeľ ZŠ na Duchnovičovej ulici Ivan Štefanko, spomedzi 37 žiakov, ktorí v stredu nastúpili do prvého ročníka, prejavilo o výučbu rusínskeho jazyka záujem približne 70 percent z nich. „Tešíme sa na to, máme kvalifikovaných učiteľov. Nebude to výučba klasického jazyka ako cudzieho jazyka vrátane výučby azbuky, možno neskôr, tak, aby sme deti príliš nezaťažovali. Skôr sa zameriame na to, aby deti vedeli a nehanbili sa za to, že sú 'Rusnaci',” doplnil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2020
Dnešnou popolcovou stredou sa začína 40-dňové pôstne obdobie
Popolcovou stredou, ktorá v tomto roku pripadla na 26. februára, sa pre veriacich kresťanov začína 40-dňové obdobie pôstu. Počas neho sa veriaci duchovne pripravujú na najväčší sviatok kresťanského cirkevného roka - Veľkú noc. Veľký pôst sa začína pre rímskokatolícku aj evanjelickú cirkev.
viac
14.10.2020
Súťaž vyzýva žiakov ZŠ, aby sa stali dobrodruhmi a spoznali horný Zemplín
Motivovať k aktívnemu pohybu a spoznávať územie horného Zemplína je cieľom súťaže určenej žiakom základných škôl (ZŠ) Staň sa dobrodruhom a spoznaj horný Zemplín.
viac
18.11.2020
B. Gröhling: V súvislosti s návratom detí do škôl sa stretneme s epidemiológmi
V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra.
viac
27.11.2020
Európska noc výskumníkov prinesie experimenty a prednášky online
Európska noc výskumníkov prinesie aj tento rok žiakom a fanúšikom vedy experimenty a prednášky, avšak v online priestore. Podujatie sa uskutoční v piatok od 9.00 do 21.45 h, uvádza sa na webe Noci výskumníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %