Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.04.2021 08:00

Na školské dvory by sa mohli vrátiť ovocné stromy


Ilustračná snímka: (tasr).


Na 106 školách v regióne západného Slovenska by mali počas jari pribudnúť "netradiční učitelia" v podobe ovocných stromov. Slúžiť budú pre interaktívne vzdelávanie detí z materských škôl a žiakov základných škôl.


Medzi prvé školy v Bratislave, kde minulý štvrtok vysadili jablone, sa zaradila MŠ sv. Vincenta de Paul na Chlumeckého ulici, ZŠ Borodáčova a základná škola na Drieňovej ulici.

„Vždy, keď sadíme ďalší strom do nášho areálu, spomeniem si myšlienku zakladateľky prvých predškolských zariadení na Slovensku. Hovorila - tieto malé deti celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrajú. Pritom sa vyučujú. Zážitkové vzdelávanie má mať svoj priestor na každom stupni,” priblížila Eva Antalíková, riaditeľka MŠ sv. Vincenta de Paul.

Jablone na bratislavských školách vysadili spolu s deťmi ovocinári zo spoločnosti Boni Fructi. „Príklady z Európy aj zo Slovenska ukazujú, že zmeny, ktorými prechádza počas vegetačného obdobia ovocný strom, sú výborným motívom pre interaktívne formy vzdelávania detí,” skonštatoval Michal Kocián zo spoločnosti. Iniciatívou v rámci Školského programu EÚ chcú poukázať zároveň na to, že ovocie nie je iba v supermarketoch, ale rastie na stromoch a treba sa oň starať.

Cieľom Školského programu EÚ je zvyšovanie podielu dôležitých výrobkov v strave detí v období, kedy sa formujú ich stravovacie návyky. Systém podpory funguje od roku 2009, od roku 2017 spája program pre ovocie a zeleninu a program pre mlieko.

Celkový rozpočet EÚ je 250 miliónov eur na školský rok, z toho 150 miliónov eur na ovocie a zeleninu a 100 miliónov eur na mlieko. Okrem rozpočtu z fondov EÚ sa na financovaní podieľajú aj školy či rodičia. V Školskom programe EÚ sú registrovaní desiatky dodávateľov, okrem iného aj mnohí slovenskí pestovatelia. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2021
NKÚ: Slovensko má nízku zaškolenosť detí do piatich rokov
Slovensko je v počte zaškolených detí predškolského veku na chvoste Európy. Európsky priemer je na úrovni 95 percent a slovenský ukazovateľ návštevnosti materských škôl deťmi od štyroch rokov sa dostáva mierne nad 80 percent, pričom Košický kraj je so 70 percentami na tom najhoršie.
viac
11.03.2021
Ministerstvo školstva investuje ďalších 8 miliónov eur na asistentov učiteľa
Ministerstvo školstva spúšťa premenu poradenského systému pre deti a žiakov. Súčasný rozdvojený systém postupne nahradí systém, v ktorom dieťa dostane komplexnú starostlivosť „pod jednou strechou“.
viac
28.05.2021
Vzniká pilotný ročník grantového programu Naša inkluzívna škola
Na Slovensku vzniká nový pilotný ročník grantového programu Naša inkluzívna škola. Jeho cieľom je podpora inluzívneho vzdelávania a transformácia základných škôl na komplexné inkluzívne školy.
viac
12.08.2021
2000 stromov pre Slovensko
Environmentálny projekt Recyklohry a Zelený vzdelávací fond zapojil žiakov, študentov, učiteľov, rodičov a samosprávy do výsadby stromov. Dve tisícky vysadených stromov ozdravia Slovensko aj napriek online výučbe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %