Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.05.2016 01:01

Na Slávnosti ruží budú podávať medovinu z ružových lupeňov


Snímka: (pt).


Už deviatykrát otvorí kaštieľ v Dolnej Krupej pri Trnave svoje brány Slávnosti ruží.


Podujatie na počesť pestovateľky a šľachtiteľky grófky Márie Henriety Chotekovej, ktorá je považovaná za priekopníčku ružiarstva na Slovensku, sa uskutoční v sobotu 4. a v nedeľu 5. júna. V tomto roku je program prvýkrát obohatený o podujatie pre deti – sobotňajší historický kaštieľsky park sa premení na Rozprávkovú krajinu. Hlavným bodom slávnosti je súťaž o najkrajšiu ružu, o čom rozhodujú návštevníci hlasovaním.      

Tradičným organizátorom podujatia je Hudobné múzeum Slovenského národného múzea (SNM), ktoré v priestoroch kaštieľa – bývalom rodinnom sídle rodu Chotekovcov našlo svoje sídlo. Spoluorganizátorom je Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej, ktorá vznikla s cieľom prinavrátiť do Dolnej Krupej pôvodné historické odrody ruží z rozária Márie Henriety Chotekovej, Ružovej grófky.

V sobotu sa program začne slávnostným sprievodom z nádvoria kaštieľa do mauzólea, kde sú pochovaní členovia grófskej rodiny, potom sa bude konať Valaškársky festival folklórnych skupín a Rozprávka v parku.

V nedeľu 5. júna bude slávnostná omša v miestnom kostole, hudobný program v ľudovom tóne a vyhodnotenie súťaže. Počas oboch dní Slávnosti ruží si bude možné pozrieť predovšetkým súťažnú výstavu ruží a popri expozícii Hudobného múzea výstavu Ruže a šľachtické stolovanie v 18. storočí, Ruže a svadobné stolovanie v súčasnosti, a tiež ochutnať medovinu z lupeňov ruže Márie Henriety Chotekovej, pripravenú špeciálne na túto príležitosť.    

Grófka Choteková (1863 – 1946) bola uznávanou odborníčkou ružiarstva v celoeurópskom meradle. Jej rozárium bolo známe doma aj za hranicami, prednášala na ružiarskych stretnutiach a výstavách, publikovala odborné články. V období najväčšieho rozkvetu rozária začiatkom 20. storočia v ňom údajne naraz kvitlo až 6000 druhov ruží. Informovalo o tom múzeum na svojom webe.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2016
Židovské komunitné múzeum predstavuje vzácne predmety minulosti
Opona na svätostánok z čias bratislavského rabína Chatama Sofera, židovské rituálne predmety, ktoré pri návšteve vtedajšieho Prešporka obdivoval cisár František Jozef či vyše 700-ročné fragmenty hebrejského pergamenového rukopisu.
viac
10.03.2018
Mestské múzeum v Seredi pripravilo v marci výstavu, prednášku i tvorivé dielne
Výstavu, prednášku alebo tvorivé dielne pripravilo v marci Mestské múzeum v Seredi. TASR o tom informovala vedúca múzea Mária Diková. Vo štvrtok 15. marca sa uskutoční vernisáž výstavy Dotyky s umením.
viac
04.08.2018
Otvorenie jubilejnej výstavy Petra Kovácsa Garpa a Bunker túra
Hradné múzeum vo Fiľakove otvára 10. augusta 2018 výstavu fiľakovského výtvarníka Petra Kovácsa Garpa s názvom „Krehké“. Výstavu umelca, známeho už aj zahraničného publika, sprístupní inštitúcia pri príležitosti jeho okrúhleho výročia, počas konania kultúrneho festivalu XXVIII.
viac
25.12.2018
Návštevníci Kysuckého múzea môžu obdivovať stovky miniatúrnych betlehemov
Betlehemy ako ich nepoznáme je názov výstavy v Kysuckom múzeu v Čadci, na ktorej prezentuje Žilinčan Jozef Práznovský takmer 420 miniatúrnych betlehemov, 21 veľkých betlehemov a 15 obrazov z jeho autorskej tvorby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %