Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.09.2020 09:00

Na slovensko-maďarskom pohraničí pribudne nový úsek cyklotrasy


Ilustračná snímka Teraz.sk


Na slovensko-maďarskom pohraničí v úseku Štúrovo – Kamenica nad Hronom – Chľaba- Ipolydamásd – Letkés pribudne v najbližších rokoch ďalší úsek medzinárodnej cyklistickej trasy EuroVelo 6.


Projekt bude spolufinancovaný Európskou úniou v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. „Monitorovací výbor schválil Bike paradise, spoločný projekt obce Ipolydamásd, mesta Štúrovo a združenia Ister-Granum EGTC, ktorý je zameraný na vyznačenie a budovanie cyklistických trás a na zriaďovanie servisných bodov i oddychových zón,“ potvrdil primátor Štúrova Eugen Szabó.

Celkové náklady na rozvoj infraštruktúry predstavujú 1,95 milióna eur, z toho nenávratný finančný príspevok vo výške 1,7 milióna eur získali partneri projektu z cezhraničného programu Interreg. Na realizácii projektu sa spolupodieľajú aj príslušné ministerstvá Slovenska a Maďarska v celkovej hodnote takmer 170.000 eur, finančná spoluúčasť partnerov projektu predstavuje celkovú sumu 85.000 eur.       

V rámci projektu sa uskutoční finálna úprava asfaltového povrchu koruny hrádze Dunaja pri Štúrove, od prístavu bývalej kompy po rieku Hron, a vybudovanie novej spevnenej cyklistickej cesty na pravostrannej a ľavostrannej korune hrádze rieky Hron pri obci Kamenica nad Hronom. Na úseku Kamenica nad Hronom - Chľaba bude cyklistická cesta značená po existujúcich komunikáciách s nízkou intenzitou premávky. V obci Chľaba sa vytvorí nová spevnená trasa vedúca k cestnému mostu nad riekou Ipeľ, ktorý bude postavený v blízkej budúcnosti. Na maďarskej strane medzi obcami Ipolydamásd a Letkés bude vybudovaná spevnená cyklocesta v dĺžke takmer 10 kilometrov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Začala sa výstavba cyklotrasy v Strážkach, v pláne je aj bike park
Mesto Spišská Belá začalo v týchto dňoch s výstavbou cyklotrasy do Kežmarku v mestskej časti Strážky. Ide o úsek dlhý niečo cez dva kilometre a vedie od štrkoviska v Strážkach cez kaštieľ Strážky, až po začiatok panelového chodníka na začiatku Strážok v smere na Spišskú Belú.
viac
13.11.2018
Vo Fiľakove by mohol pribudnúť nový cyklochodník
Samospráva Fiľakova chce vystavať nový cyklochodník. Ten by mal spojiť železničnú stanicu s priemyselnou zónou. Na tento účel mesto žiada z akčného plánu regionálny príspevok vo výške 175-tisíc eur.
viac
16.05.2019
V rámci programu Interreg sa vybuduje cyklotrasa zo Slovenska na Moravu
Mesto Gbely získalo nenávratný finančný príspevok z programu Interreg V-A SK-CZ. Financie použije na vybudovanie cyklotrasy z Gbiel do moravskej obce Tvrdonice, ktorá bude mať celkovú dĺžku takmer 4,7 kilometra.
viac
21.08.2019
Na hrádzi Dunaja pri Štúrove vzniká nový úsek cyklotrasy
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) začal upravovať ľavostranný úsek ochrannej hrádze Dunaja v Štúrove. Dvojkilometrový úsek dostane nový asfaltový povrch koruny, nová cesta bude siahať až po železničný most ponad Hron a využívaná bude aj ako cyklotrasa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %