Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.01.2022 09:30

Na Slovensko migruje počas teplejších zím zo severu menej vtákov


Ilustračná snímka: (tasr).


Zostávajú zimovať na severe Európy, kde nedochádza k zamŕzaniu vodných plôch vplyvom zmien klímy. Takéto zistenia majú ornitológovia vďaka medzinárodne koordinovanému sčítaniu zimujúceho vodného vtáctva. Informovala o tom organizácia Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko.


Vtáky podľa ornitológov patria do skupiny živočíchov, na ktorej sa dajú ľahko pozorovať vplyvy výkyvov počasia aj meniaca sa klíma. Počas zimných mesiacov klimatické charakteristiky rozhodujú o počte zimujúcich vodných vtákov v našich oblastiach, poukazujú. Organizácia tvrdí, že významná časť vtákov zo Slovenska po skončení hniezdneho obdobia odlieta, niektoré druhy sú v krajine početnejšie zastúpené v zime.

Týka sa to viacerých druhov vodných vtákov, ktoré hniezdia na severe a východe Európy. "Na ich hniezdnych lokalitách obvykle zamŕzajú všetky vodné biotopy a vtáky sú tak nútené hľadať útočiská v južnejších oblastiach (vrátane územia Slovenska), kde sú schopné zadovážiť si potravu na nezamrznutých riekach alebo stojatých vodách," vysvetľuje koordinátor zimného sčítania vodného vtáctva na Slovensku Michal Baláž.

Poznamenal tiež, že podiel vtákov, ktoré z hniezdísk migrujú na juh a zimujú na Slovensku, sa medziročne mení a súvisí s charakterom zimy. Počas chladnejších zím migruje na juh väčší počet vtákov, naopak, počas miernejších zím väčší počet vtákov zostáva v severnejších oblastiach. V posledných desaťročiach je podľa ornitológov výrazný nárast počtu zimujúcich vodných vtákov na severe Európy, čo súvisí so zvyšovaním teplôt počas zimných mesiacov.

"Tieto poznatky máme najmä vďaka medzinárodne koordinovanému sčítaniu zimujúcich vodných vtákov, ktoré je organizované od 60. rokov minulého storočia a dnes sa do neho zapájajú tisíce dobrovoľníkov nielen v Európe, ale aj Ázii, Afrike a Amerike," uviedol Baláž.

Organizácia ďalej konštatuje, že podobné trendy možno vidieť aj v našich zemepisných šírkach. Väčšie koncentrácie zimujúcich vtákov sa dnes dajú pozorovať nielen v južnejších častiach krajiny, ale častejšie aj na veľkých priehradách severu Slovenska. Tie počas niektorých rokov nezamŕzajú ani počas januára, hovorí.

Na Slovensku zimné sčítanie vodného vtáctva koordinuje SOS/BirdLife Slovensko. Hlavný termín sčítania je tento víkend 15. a 16. januára. Počas neho sa do sčítania zapojí viac ako 200 rôznych dobrovoľníkov, približuje organizácia. Dobrovoľníci navštívia najväčšie vodné toky, stojaté vody, ktoré sú najvýznamnejšie z pohľadu koncentrácie zimujúcich vodných vtákov, a sčítajú sa aj vtáky na menších tokoch vo všetkých regiónoch Slovenska.

"Takto získané výsledky nám na základe zmien početností jednotlivých druhov vtákov napomôžu pochopiť nielen účinok globálnych klimatických činiteľov, ale aj vplyvy zmien v krajine, ktoré vykonáva človek," podotkol Baláž.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2017
Na Troch kráľov bude arktická zima
Meteorológovia očakávajú na Troch kráľov (6. 1.) prvý arktický deň tejto zimy. Teploty cez deň klesnú na mínus deväť až mínus 15 stupňov Celzia, na juhu západného a stredného Slovenska na mínus štyri až mínus osem stupňov Celzia.
viac
10.11.2020
Bociany dokážu prezimovať i na Slovensku
Vo voľnej prírode prezimujú každoročne na Slovensku jeden až tri bociany biele, počas miernej zimy i viac. Osamoteného jedinca po jesennom odlete bocianov na zimoviská aktuálne ochranári evidujú napríklad v katastri obce Ulič v okrese Snina.
viac
18.01.2022
V Pieninách sa uskutočnilo zimné sčítanie vodného vtáctva
Uplynulý víkend sa uskutočnilo v poradí už 55. medzinárodné zimné sčítanie vodného vtáctva na Slovensku. Do podujatia sa zapojil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča.
viac
31.03.2022
Ornitológovia zaznamenali prílety niektorých vtákov, vrchol migrácie neprišiel
Ornitológovia zaznamenali prílet prvých lastovičiek, bocianov či orlov krikľavých. V tomto čase očakávali vrchol vtáčej migrácie, ten však neprišiel. TASR o tom informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %