Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.06.2019 08:05

Na Slovensko zavítali po prvý raz európski inšpektori životného prostredia


SIŽP - logo


Na Slovensko zavítali v utorok po prvý raz európski inšpektori životného prostredia z organizácie IMPEL (Europian Union Network for Implementation and Enforcement of Environmental Law).


Cieľom trojdňovej návštevy bude poskytnúť nezáväzné odporúčania Slovenskej inšpekcii životného prostredia (SIŽP) pre zlepšenie jej výkonu. Témou diskusií budú emisie a najväčší znečisťovatelia životného prostredia.       

Hodnotenie IRI (Impel Review Initiate) môže napomôcť k čo najefektívnejšiemu uplatňovaniu práva v oblasti životného prostredia. "Je to veľmi užitočná skúsenosť, lebo chceme byť efektívnejší, chceme sa naučiť a podeliť o dobré skúsenosti, ktoré môžeme implementovať na Slovensku," priblížil zámer stretnutia štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Norbert Kurilla.       

Pripomenul, že IMPEL tvorí renomovaná sieť odborníkov, ktorá má veľmi dobre zmapované najmä európske územie. Členmi tejto medzinárodnej neziskovej organizácie je 47 spoločností z 33 krajín. Zameraním IRI na Slovensku je preskúmanie implementácie smernice o priemyselných emisiách v podmienkach povoľujúceho a kontrolného orgánu s cieľom optimalizácie.       

Ako doplnil generálny riaditeľ SIŽP Róbert Ružička, ide o vynikajúcu príležitosť na to, aby Slovensko diskutovalo s medzinárodnými expertmi viac o postupoch. "Výsledkom po analýze našej inšpekčnej činnosti v režime integrovanej prevencie a kontroly bude to, že organizácia IMPEL doručí svoje závery a odporúčania, ktoré sa budeme snažiť ďalej implementovať, aby sme dosiahli ďalší progres," povedal.       

Medzinárodný tím pozostáva zo siedmich expertov, ktorých vedie Tony Liebregstom. Zameriavať sa budú najmä na skríning aktivít, tiež na to, ako sa vykonávajú inšpekcie a ako sa posudzuje režim integrovanej prevencie a kontrol. Prvá správa z hodnotenia by mala byť známa už v piatok (28. 6.).  Ako Liebregstom uviedol, nejde o povinný audit, ale skôr hľadanie príležitostí proaktívnym spôsobom. Ako dodal, verí, že aj zahraniční experti sa môžu učiť od slovenských expertov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2016
Novohradský geopark potrebuje viac peňazí od štátu
Podľa Attilu Agócsa, primátora Fiľakova, geopark od štátu nedostal ešte žiadne peniaze. Financie prišli len z projektu cezhraničnej spolupráce.
viac
26.10.2020
V Slatine sa nachádzala látka, ktorá je nebezpečná pre životné prostredie
V rieke Slatina sa nachádzala znečisťujúca látka N,N-Dimetyltetradecylamín (NN-DMTDA), ktorá je nebezpečná pre životné prostredie. Vyplýva to z kontroly Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP).
viac
12.03.2021
Zdravie ľudí ohrozujú nebezpečné skládky odpadu
Na Slovensku sa skládkuje dvojnásobok odpadu v porovnaní s európskym priemerom a štát nemá nastavený účinný systém kontroly prevádzkovateľov jednotlivých skládok. Za ostatných desať rokov objem skládkovaného odpadu stále rástol a to v priemere 3,5 % ročne na každého obyvateľa.
viac
20.02.2024
Máme záujem na spoločnom vzdelávaní detí v oblasti životného prostredia
O spolupráci pri spoločnom projekte pri vzdelávaní detí v oblasti životného prostredia hovoril predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik s predsedom občianskeho združenia LAVAS Ladislavom Gulikom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %