Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.03.2021 02:30

Na Slovensku by mali vzniknúť štyri chránené areály a prírodná rezervácia


Ilustračná snímka.


Na Slovensku by mali vzniknúť štyri chránené areály - Hradná dolina, Rimava, Temešská skala a Kulháň, aj prírodná rezervácia Záhradská. Vyplýva to z materiálov, ktoré ministerstvo životného prostredia predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.


V okrese Topoľčany v katastrálnom území Bojná by mal vzniknúť chránený areál Hradná dolina. Jeho výmera by mala byť 14,32 hektára. Platiť by tam mal tretí stupeň ochrany. Chrániť by sa tam mali jaseňovo-jelšové podhorské lesy, zo živočíchov to je kunka žltobruchá a pásikavec.

Výmeru 4,07 hektára by mal mať chránený areál Rimava v okrese Rimavská Sobota v katastrálnom území Tisovec a Rimavská Píla. Pre Rimavu by mal platiť štvrtý stupeň ochrany. Predmetom ochrany sú živočíchy európskeho významu, ako netopiere, vydra riečna či mihuľa potiská.

V okrese Prievidza v katastrálnom území Čavoj a Temeš by mal byť chránený areál Temešská skala s výmerou 165,91 hektára. V chránenom areáli by sa mali vyhlásiť tri zóny. V zóne A by mal platiť piaty stupeň ochrany, v zóne C tretí stupeň a v zóne D by mal byť druhý stupeň ochrany. Chrániť by sa mali biotopy európskeho významu, rastlina popolavec dlholistý moravský a živočíchy, ako sú fúzač alpský, podkovár malý či jaseň červenooký.

Chránený areál Kulháň by mal byť v okrese Topoľčany v katastrálnom území Prašice a v okrese Bánovce nad Bebravou v katastrálnom území Zlatníky. Jeho rozloha by mala byť 128,97 hektára. V rámci areálu by sa mali vyhlásiť tri zóny. V zóne B by mal platiť štvrtý stupeň ochrany, v zóne C by mal byť tretí stupeň ochrany a v zóne D druhý stupeň. Na území Kulháňu by sa mali chrániť biotopy európskeho významu a živočíchy - roháč obyčajný, plocháč červený a fuzáč alpský či veľký.

Prírodná rezervácia Záhradská by sa mala nachádzať v okrese Nové Mesto nad Váhom v katastrálnom území Lubina. Jej výmera by mala byť 8,73 hektára. Na území Záhradskej by mal platiť štvrtý stupeň ochrany. Ochrániť sa majú biotopy európskeho a národného významu, rastlina vstavač obyčajný, a druhy živočíchov, ako ohniváčik veľký, pimprlík mokraďový či salamandra škvrnitá.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.02.2020
V SR by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales
Na Slovensku by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales. Vyplýva to z materiálov, ktoré do skráteného medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
23.02.2021
MŽP chce legislatívny proces vyhlásenia Pralesov SR začať v najbližších týždňoch
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo vypracovať návrh nariadenia vlády, ktorým sa vyhlási prírodná rezervácia Pralesy Slovenska. Následne ho predloží do legislatívneho procesu. Ten by sa mal začať v najbližších týždňoch. Uviedol to odbor komunikácie envirorezortu.
viac
21.07.2021
V SR vzniknú 3 chránené areály, 2 prírodné rezervácie a jedna národná
Na Slovensku vzniknú ďalšie tri chránené areály – Horný tok Chotčianky, Horný tok Výravy, Laborec, dve prírodné rezervácie – Brezové a Pokoradzské jazierka a národná prírodná rezervácia Plavno. Vyplýva to z materiálov, ktoré v stredu schválila vláda. Status chránených území nadobudnú 1. augusta.
viac
12.03.2022
ŠOP posúdi návrh na vyhlásenie prírodnej rezervácie Salamandria
Jedľovo-bukové lesy pri obci Hertník v okrese Bardejov by sa mohli v budúcnosti stať súčasťou novej prírodnej rezervácie Salamandria.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %