Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
04.11.2021 11:20

Na Slovensku by mohlo vzniknúť približne 5000 parkovacích miest pre bicykle


Na snímke uprostred premiér SR Eduard Heger počas prehliadky 11 km dlhej cyklotrasy na bicykli v Košiciach 3. novembra 2021. Snímka zdroj: (tasr).


Na Slovensku by mohlo vzniknúť približne 5000 parkovacích miest pre bicykle, predovšetkým v okolí železničných staníc. V súvislosti s prezentovaním Plánu obnovy a odolnosti SR to v Košiciach uviedol predseda vlády Eduard Heger.


V rámci neho je na výstavbu či rekonštrukciu cyklistickej infraštruktúry vyčlenených 105,1 milióna eur. Apeloval tiež na pripravenosť čerpania peňazí, keďže výzva z rezortu dopravy by mohla byť vyhlásená začiatkom budúceho roka.

"Kvalitná, dostupná a bezpečná cyklotrasa dokáže veľmi dobre nahradiť individuálnu automobilovú dopravu. V meste bude menej áut, lepší vzduch a aj takto môžeme prostredníctvom plánu obnovy prispieť k ochrane klímy, ale aj k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľov Slovenska," uviedol predseda vlády. O peniaze z výzvy Ministerstva dopravy a výstavby SR sa môžu uchádzať mestá a obce, vyššie územné celky (VÚC), rozpočtové a príspevkové organizácie zriadené obcou, resp. VÚC.

Nárast záujmu o tento druh trávenia voľného času či ochotu ľudí uprednostniť cyklodopravu v rámci mesta vníma aj občianske združenie KE.CY - košické cyklotraily. Ako za neho zdôraznil Zoran Bosák, zaostáva však dostupnosť rozsiahlej, rýchlej a bezpečnej cykloinfraštruktúry v meste.

Heger v rámci výjazdu v Košiciach navštívil i Vysokošpecializovaný odborný ústav geriatrický, kde hovoril aj o potrebe vytvárania miest pre geriatrickú starostlivosť. Aj na demografický vývoj má reagovať Plán obnovy a odolnosti SR. Za 93 miliónov eur má vzniknúť 130 ambulantných sociálnych zariadení a 96 nových pobytových sociálnych zariadení.

Pri zabezpečovaní starostlivosti o seniorov v budúcnosti je podľa premiéra nevyhnutné komunikovať s dotknutými zariadeniami. "Pripomienky dôkladne analyzujeme a vylepšenia neskôr zapracujeme do pravidiel pre tvorbu nových zariadení," uviedol.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2021
Plán obnovy a odolnosti SR je príležitosť na štrukturálne zmeny
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Plán obnovy a odolnosti SR ako významný nástroj k reštartu krajiny. Po tom, čo predstavilo návrhy riešení a absolvovalo viacero rokovaní, v pondelok (22. 3.) ich uplatnilo v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
29.06.2021
Slovenská ekonomika po druhej vlne ožíva
Ekonomika ustála druhú vlnu pandémie len s miernymi škodami a zotaví sa už v tomto roku. Rast HDP dosiahne 4,6 % a dobehne v druhej polovici roku svoju predkrízovú úroveň.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
03.12.2021
ZMOS uplatnil zásadné pripomienky k systému implementácie plánu obnovy
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo zásadné pripomienky k návrhu systému implementácie Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktoré adresovalo Úradu vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %