Pondelok 17.06.2024
Dnes má meniny 
Adolf
°C
24.05.2024 11:10

Na Slovensku chýba dostatok použitých sklenených fliaš na ich recykláciu


Ilustračná snímka, zdroj: ASB,sk


Na Slovensku chýba dostatok použitých sklenených fliaš na recykláciu. Dôvodom je aj to, že sklo končí v komunálnom odpade. Vyplýva to z vyjadrenia spoločnosti na recykláciu obalového skla Vetropack Nemšová a jej generálneho riaditeľa Borisa Sluku.


Pre TASR Sluka skonštatoval, že sklo sa dá v podstate recyklovať donekonečna, no na skládkach sa nerozloží. Preto považuje za dobré, keby ho Slováci začali viac separovať.         

"Dokážeme zrecyklovať až 150.000 ton použitého obalového skla ročne, jediným limitujúcim faktorom je jeho nedostatok," uviedol Sluka. Priblížil, že použité obalové sklo využívajú pri výrobe nových obalov, pričom výroba z neho je šetrnejšia k životnému prostrediu ako produkcia z primárnych surovín. "Problémom je však to, že niektorí ľudia stále hádžu sklenené fľaše do komunálneho odpadu," podotkol.

Zdôraznil, že výroba nového skleneného obalu z použitého skla, navyše, vyžaduje menej energie ako produkcia z primárnych surovín. Zároveň emituje menej emisií CO2, ktoré z primárnych surovín unikajú v produkčnom procese. Obalové sklo sa snaží spoločnosť vyrábať v prvom rade z vyhodených sklenených fliaš alebo obalov, výroba je tak ekologickejšia a uhlíková stopa nižšia.         

"Pridaním každých desať percent črepov do vsádzky šetríme približne tri percentá energie a sedem percent oxidu uhličitého," priblížila spoločnosť s tým, že recyklácia skla je technologicky relatívne jednoduchý proces v porovnaní s recykláciou iných materiálov. Vyseparované črepy sa roztavia a zmes sa použije na výrobu nových sklenených obalov. "Vyhodené sklenené fľaše či potravinárske obaly nepovažujeme za odpad, ale za zdroj, pretože nové sklenené obaly môžu obsahovať až 90 percent použitého skla, pokiaľ budú ľudia na Slovensku hádzať použité sklo do zelených kontajnerov," doplnil Sluka.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
05.06.2020
Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov
Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.
viac
25.02.2021
Čo znamená zber odpadov v prírode pre vnútro človeka
Pred niekoľkými týždňami priniesli Obecné noviny informáciu, že dobrovoľníci z iniciatívy Vezmi si ma vyzbierali a vyniesli zo slovenskej prírody 1800 vriec plus 3 tony ďalšieho odpadu. Takýto výsledok bol dosiahnutý v období od začiatku vzniku spustenia iniciatívy v polovici roka 2019.
viac
26.04.2021
Sklo možno recyklovať donekonečna, triediť treba aj jeho úlomky
Sklo je donekonečna recyklovateľné, a preto má veľký význam ho triediť. "Základnou zásadou správneho triedenia odpadov zo skla je, aby neskončilo v prírode ani zmesovom kontajneri, čo sa deje často.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.18 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %