Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.01.2021 02:41

Na Slovensku má byť v roku 2021 zatvorených 21 skládok


Ilustračná snímka: (tasr).


V roku 2021 má byť zatvorených 21 skládok na Slovensku. Envirorezort ich zatvorenie avizuje dlhodobo.


Uviedol to hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák s tým, že ZMOS opakovane žiadalo ministerstvo životného prostredia o predloženie stratégie, ako nakladať s odpadom v regiónoch, kde budú skládky zatvorené. Rezort mu však neodpovedal, podotkol Kaliňák.

„Po zatvorení skládok nastane situácia, že zvyšné skládky odpadu budú nadmerne zaťažené privážaným odpadom z okolia, ktorý mal skončiť na skládkach, ktoré budú zatvorené,” uviedol Kaliňák. Doplnil, že z dôvodu prepravnej vzdialenosti sa pravdepodobne zvýši aj cena za odvoz odpadu na vzdialenejšiu skládku. Na Slovensku je podľa Kaliňáka 101 skládok odpadu, na ktoré sa v priemere ukladá milión ton odpadu ročne.

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia v novembri minulého roka pripustil, že niektoré skládky by sa mali zatvoriť a ich počet nebude zanedbateľný. Ak by sa skládky nezatvorili, tak by Slovensku hrozili hospodárske škody. Za každú nezatvorenú skládku by v prvom dni mala SR dostať pokutu dva milióny eur, povedal minulý rok riaditeľ sekcie environmentálneho hodnotenia a odpadového hospodárstva Michal Bakyta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
27.05.2020
Za odpad, ktorý končí na skládkach, najviac platia v Hlohovci či Šali
Väčšina Slovákov zaznamenala tento rok zvýšenie poplatkov za komunálny odpad. Z okresných miest, ktoré skládkujú, najviac za odpad platia v Hlohovci, Bánovciach nad Bebravou, Šali a Topoľčanoch.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
18.12.2020
Dokážeme do roku 2030 znížiť percento skládkovania na číslo 10?
Pri prognózovaní, či do rokov 2030-35 znížime skládkovanie komunálnych odpadov na 10 percent, pripomínajú dnešné reálie praktického riešenia tak trochu veštenie zo sklenej gule čarodejníka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %