Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.09.2022 02:25

Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého


Drop veľký.


Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého, ornitológovia ho objavili v máji. Vták patrí na Slovensku k najohrozenejším druhom, hniezdenie je mimoriadne vzácne. Informovala o tom riaditeľka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Lucia Deutschová.


Drop sa na Slovensku vyskytuje v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia pri Bratislave, jeho hniezdenie sa nepotvrdilo od roku 2010. "Na základe monitoringu predpokladáme, že tento rok tam hniezdilo dve až päť sliepok dropa veľkého," priblížil Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife.

V roku 1956 pritom na Slovensku žilo 1165 dropov, poukázal Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku. Dropy podľa neho potrebujú dostatok potravy a pokoj. "Vedecké práce hovoria o tom, že na pohyb mechanizmov si vedia dropy zvyknúť a vzďaľujú sa od nich pokojne, ľudia v kabínkach im neprekážajú. Naopak, ak ide o peších návštevníkov, bicyklistov, korčuliarov a podobne, dropy sú znepokojené a odlietajú," ozrejmil.

V tejto súvislosti upozornil Rizdoň na projekt Life Steppe On Border. Jeho cieľom je podľa neho zachrániť dropa pred vyhynutím. "Vďaka nemu sa v CHVÚ Sysľovské polia premení viac ako 112 hektárov intenzívne obrábanej pôdy na pestré trávne porasty, tie zlepšia dostupnosť potravy aj pre dropa," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2018
Po desiatkach rokov bol na južnom Slovensku spozorovaný drop veľký
V oblasti Nitrianskej pahorkatiny bol po 30 rokoch spozorovaný drop veľký. Podľa Romana Slobodníka zo združenia Ochrana dravcov na Slovensku bol najťažší lietajúci vták na svete videný pri obci Bánov v okrese Nové Zámky, na území, ktoré je súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dolné Považie.
viac
27.04.2020
Slovensko môže prísť o dropa veľkého a sokola kobcovitého
Slovensko môže prísť o dva najvzácnejšie vtáčie druhy, dropa veľkého a sokola kobcovitého. Pravidelne hniezdia v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia.
viac
10.08.2020
Financie na ornitologickú pozorovaciu vežu poskytne rakúsky partner
Financie na stavbu ornitologickej pozorovacej veže pri bratislavskej mestskej časti Čunovo poskytne rakúsky partner.
viac
18.08.2021
Na Sysľovských poliach zaregistrovali po rokoch mláďa dropa fúzatého
V Chránenom vtáčom území Sysľovské polia pri Bratislave zaregistrovali po dlhých rokoch mláďa dropa fúzatého. Náhodou naň natrafili rakúski ochranári pri pravidelnom sčítaní dropov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %