Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
05.01.2024 04:00

Na Slovensku sa prvýkrát uskutoční Vtáčia hodinka, potrvá do nedele


Ilustračná snímka (TASR)


Na Slovensku sa prvýkrát uskutoční Vtáčia hodinka. Od piatka do nedele sa budú sčítavať vtáky na zimných kŕmidlách. Hoci ide o vedecký výskum, zúčastniť sa na ňom môže každý bez predchádzajúcich skúseností. Informovala o tom Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko.


        "Vtáčia hodinka je program občianskej vedy, ktorého cieľom je sledovať, aké druhy vtákov prilietajú k ľuďom na kŕmidlá. Cez údaje z Vtáčej hodinky máme možnosť nahliadnuť na slovenské kŕmidlá a zistiť aj to, čo ovplyvňuje výskyt a správanie u nás zimujúcich vtákov," priblížili ornitológovia. Cieľom projektu je zároveň zapojiť širokú verejnosť do spoznávania voľne žijúceho vtáctva a budovania ich vzťahu k vtákom a prírode cez zážitky a skúsenosti.         

Druhové zloženie vtáčích stravníkov na kŕmidlách závisí podľa organizácie od počasia, úrody semien a plodov v prírode či lokálnych faktorov. Celkovo sa môže na kŕmidlách vyskytnúť 40 rôznych druhov vtákov. "Posledné dni v niektorých regiónoch Slovenska napovedajú, že sezóna môže byť tento rok veľmi zaujímavá. Prileteli k nám vzácne chochláče severské, ktoré patria k veľmi netradičným návštevníkom aj okolia vtáčích kŕmidiel," poukázala.         

Ľudia budú počas jednej celej hodiny sčítania sledovať, aké vtáky prilietajú na kŕmidlo a výsledky zapíšu do jednoduchého online formulára. Zvolia si také miesto, na ktorom radi strávia hodinu pozorovaním vtákov. "Najlepšie je z tepla domova sledovať kŕmidlo pravidelne zásobené kvalitnou a rozmanitou stravou. Môže to však byť aj v záhrade, na balkóne, v parku, na sídlisku či v lese," poradili ornitológovia. Doplnili, že pre jednotlivé pozorované druhy vždy zapíšu najvyšší počet naraz pozorovaných jedincov.         

Podobne sčítajú vtáky tisíce ľudí v USA, Veľkej Británii, Írsku, Holandsku a v ďalších krajinách. Organizácia pri príprave sčítania spolupracuje s kolegami z Bavorska, Rakúska, Švajčiarska, Českej republiky a Srbska. Používajú aj jednotnú metodiku. Vďaka tomu budú môcť porovnať výsledky i cezhranične, tvrdí SOS/BirdLife. Verejnosti je k dispozícii aj webová stránka projektu vtaciahodinka.vtaky.sk.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2020
Ochranári z TANAP-u a PIENAP-u sa zapojili do sčítavania vtáctva
Ochranári z Pieninského národného parku (PIENAP) a Tatranského národného parku (TANAP) sa zapojili do tohtoročného zimného sčítavania vodného vtáctva. To sa zameriava na zistenie početnosti nehniezdnych populácií vodných a na vodu viazaných jedincov.
viac
22.07.2021
V rámci varovania samosprávy najviac využívajú rozhlas a sirény
Varovné systémy sú prvým jasným signálom mobilizácie v rámci civilnej ochrany. Dokážu predchádzať nárastu škôd na zdraví aj majetku. Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska vyplýva, ktoré systémy varovania obyvateľstva využívajú samosprávy.
viac
23.07.2021
Medziobecná spolupráca má potenciál aj v rámci civilnej ochrany
Prieskum Združenia miest a obcí Slovenska venovaný civilnej ochrany poukazuje na mimoriadne významný priestor pre medziobecnú spoluprácu v rámci civilnej ochrany. Okrem toho poukazuje na význam komunitnej práce.
viac
29.07.2021
UNESCO rozšírilo územie bukových pralesov v SR na zozname svetového dedičstva
Výbor svetového dedičstva UNESCO v stredu schválil rozšírenie slovenskej lokality v Zozname svetového dedičstva - bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %