Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
02.03.2022 03:20

Na Slovensku sa ročne predá asi miliarda PET fliaš


Ilustračná snímka.


Na Slovensku sa ročne predá asi miliarda PET fliaš. Problém nápojových obalov spočíva v ich životnosti. Za krátky čas sa stávajú odpadom, pričom doba ich rozkladu je až 500 rokov. Uvádza to Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v rámci marcovej výzvy vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom.


Agentúra tvrdí, že dlhodobým problémom je nízka miera recyklácie plastov. "V roku 2018 sa v Európe vyprodukovalo takmer 61,8 milióna plastov, z toho PET tvorilo necelých osem percent," uviedla. Recykluje sa okolo 30 percent plastov. Väčšina podľa SAŽP stále končí na skládkach a v oceánoch, alebo v spaľovniach, kde sa energeticky využije.

Európska legislatíva požaduje zber 90 percent plastových obalov do roku 2029, nemá však stanovený cieľ na plechovky. Slovenská legislatíva stanovuje cieľ zberu 90 percent plastových obalov do roku 2027 a 90-percentný zber plechoviek do roku 2029, približuje.

"Tak, ako v prípade ostatných obalov, aj v prípade tých nápojových platí, že recyklácia nie je ideálnym a jediným riešením. Tým najdôležitejším je predchádzať ich vzniku a o dôsledkoch uvažovať už pred samotnou kúpou nápoja," tvrdí SAŽP.

Zdôrazňuje preto hľadanie iných alternatív. "V súčasnosti máme na trhu kvalitné nerezové, sklenené alebo bambusové fľaše, poháre i slamky. Mnohé mestá dokonca majú automaty na mlieko a bezobalové obchody," poukazuje agentúra.

Zároveň pripomína, že od 1. januára na Slovensku funguje zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Od minulého roka sú zase zakázané jednorazové plastové výrobky, ako napríklad tyčinky do uší, taniere, príbory, slamky, poháre na nápoje či nádoby na potraviny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2017
Gigant v zelenej ekonomike prichádza na Slovensko
Na Slovensko mieri investícia za 8,5 milióna eur, ktorá vytvorí takmer 100 pracovných miest. Jeden z najväčších holdingov v Európe, zaoberajúci sa zeleným či obehovým hospodárstvom, vstúpi na slovenský trh. Skupina Green Group hodlá postaviť závod na spracovanie PET fliaš a mixovaných plastov.
viac
25.02.2019
Z recyklovaných PET fliaš môžu byť nové fľaše, podľa hygieničky sú bezpečné
Z recyklovaných fliaš sa vyrába surovina, ktorá sa môže opäť použiť na výrobu PET fliaš, textilu alebo výrobkov do automobilového priemyslu.
viac
05.06.2020
Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov
Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.
viac
16.09.2022
Kampaň Zatoč s odpadom pokračuje s novinkami aj tento školský rok
Výchovno-vzdelávacia kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) pre žiakov, učiteľov a širokú verejnosť Zatoč s odpadom pokračuje s novinkami aj tento školský rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %