Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.06.2020 11:30

Na Slovensku štartuje pilotný projekt pre koncept sociálneho poľnohospodárstva


Ilustračná snímka.


Občianske združenie Druživa z Rožňavy začalo začiatkom júna realizovať na Slovensku pilotný projekt sociálneho poľnohospodárstva (SP).


Projekt je výstupom pracovnej skupiny pre Sociálne poľnohospodárstvo na Slovensku, za podpory nórskeho partnera Hogskulen for gron utvikling (Univerzita zeleného rozvoja). Realizuje sa vďaka finančnej podpore grantového programu Active Citizens Fund.

Ako informovali zástupcovia združenia, pojem sociálne poľnohospodárstvo, bežne používaný v Európskej únii ako „social farming“, je u nás zatiaľ pomerne neznámy. „To sa však v blízkej dobe zmení práve vďaka tomuto projektu a nemalému záujmu zo strany prevádzkovateľov sociálnych zariadení o inovatívne riešenia a alternatívy k hlavnému prúdu v oblasti vzdelávania alebo rehabilitačných služieb,” uvádza združenie.

Východiskom pre sociálne poľnohospodárstvo je pojem „green care“, ktorý vymedzuje široké spektrum takmer akýchkoľvek činností, ktoré sú štruktúrované, plánované a založené na vzájomnej interakcii človeka a prírody s cieľom dosiahnutia ľudskej blaženosti, telesného a mentálneho zdravia a obnovy pracovných návykov.

Do green care patria terapeutické, pedagogické, vzdelávacie, relaxačné, sociálne, inkluzívne pracovné činnosti, ktorých podstatou je ľudský kontakt s prírodou. Sociálne poľnohospodárstvo je inovatívnym prístupom, ktorý spája multifunkčné poľnohospodárstvo s integračným zamestnávaním a sociálnymi a vzdelávacími službami na miestnej úrovni.

Projekt poskytne podporu pre sociálne farmy na Slovensku, vzdelávanie poradcov pre sociálne poľnohospodárstvo v každom kraji, vytvorenie webu, informovanie širšej verejnosti a tiež podporí vznik certifikovaného vzdelávacieho kurzu. „Plánuje sa tiež konferencia pre výmenu medzinárodných skúseností na tému sociálneho poľnohospodárstva, vznikne videomateriál pre informačné účely, akčný plán pre ďalší rozvoj sociálneho poľnohospodárstva na Slovensku a uskutočnia sa tiež semináre o sociálnom poľnohospodárstve v každom kraji,” pripomína združenie.

Koncept sociálneho poľnohospodárstva má podľa združenia u nás veľký potenciál na riešenie situácie mnohých sociálne znevýhodnených skupín a problémov vidieka a bude dôležité, ako sa k nemu v budúcnosti postavia tvorcovia politík, štátna a verejná správa, ako aj ďalšie zainteresované strany.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2017
Cieľom návštevy zástupcov štyroch krajín je medziregionálna spolupráca
Podpora medziregionálnej spolupráce medzi šiestimi verejnými i súkromnými subjektmi z Fínska, Nemecka, Španielska a Slovenska je zámerom projektu Socent Spa, v rámci ktorého dnes (24. 4. 2017) pricestovali na trojdňovú návštevu regiónu Gemer zástupcovia týchto krajín a neziskovej organizácie Epic.
viac
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
14.05.2021
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Košíc, Lučenca a Strážskeho
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredíme na situáciu vyvolanú koronakrízou a inšpiratívne riešenia z konkrétnych samospráv.
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %